Mainos

Lost Highway

USA 1996. Ohjaus: David Lynch. Käsikirjoitus: David Lynch, Barry Gifford. Kuvaus: Peter Deming. Leikkaus:Mary Sweeney. Lavastus: Patricia Norris. Musiikki: Angelo Badalamenti. Tuotanto: Deepak Nayar, Tom, Sternberg, Mary Sweeney. Pääosissa: Bill Pullman, Patricia Arquette, Robert Blake, Balthazar Getty, Gary Bu Lucy Butler, Robert Loggia, Jack Nance, Natasha Gregson Wagner, Richard Pryor, Henry Rollins.

David Lynch ei hellitä eikä anna löysää siirtyäkseen kohti Hollywoodin valtavirtaa.Mies jaksaa tinkimättömästi omalla tiellään ja sekoittaa Twin Peaksista ja Villistä sydämestä tuttua tematiikkaa jälleen elokuvallisessa tehosekoittimessaan ja tekee ehdottoman energistä ja pimeyden ytimeen matkaavaa eteeristä elokuvaa. Lost Highway ei sisällä kompromisseja, vaan panee katsojan kokemaan joka solullaan kerronnan nerokkaita vääntöjä ja pimeää energiaa sekä shokeeraavia väkivallan purskeita. Musta huumori seuraa perässä kuin varjo ja sen läsnäolo hieman lievittää katsojan lopullista hämmennystä kompuroitaessa teatterista ulos.

Bill Pullman esittää saksofonisti Bill Madisonia ja Patricia Arquette tämän vaimoa Reneetä. Pariskunta löytää outoja omasta talostaan kuvattuja viedoita portailtaan ja lopulta Frediin ottaa yhteyttä mystinen mies, joka näyttää tuntevan hänet täydellisesti. Seuraavaksi Frediä syytetäänkin vaimonsa murhasta, jota hän ei ainakaan tajua tehneensä.Hänet tuomitaan kuolemaan, mutta seuraavana aamuna kuolemansellissä makaakin aivan outo mies, autoasentaja Pete Dayton. Tästä vyyhti kietoutuu vain yhä monimuotoisemmaksi ja hipelöi lopulta ymmärryksenyliskamareita. Draama saa uudet lait.

Lynch osaa rakentaa upeita pimeyden, epämääräisyyden ja jännityksen tunnelmia. Jokainen repliikkion absurdiudessaan ja verkkaisuudessaan tärkeä pala monitasoista kokonaisuutta. Katsojan täytyy pystytellä hereillä tajutakseen Lynchin omalaatuisen symboliikan ja uppoutua tosissaan kerronnan imuun, joka vie mennessään. Angelo Badalamentin jäljittelemätön musiikki ja väkivallan räiskeissä käytetty metallimusa ovat oivia kyytipoikia matkalla kohti hämärän rajamaita.

Pehmojen osissa nähty Bill Pullman irrottaa itsestään uusia voimavaroja Lynchin ohjauksessa ja Patricia Arquette esiintyy estottomasti arvoituksellisuuden viitta harteillaan. Balthazar Getty Peten osassaan on kuin Twin Peaksin James, joka joutuu viattomuuttaan ja rakkaudenkaipuuttaan pimeiden voimien heittelemäksi. Robert Loggia on kerrassaan pirullinen impulsiivisena gangstaripomona ja Robert Blake täydentää Lynchin kuvaston valkonaamaiseksi maskeerattuna Bob-hahmona,mystisenä pimeyden sanansaattajana.

David Lynch tallaa siis omia polkujaan, mikä jakaa yleisön, mutta aiheuttaa hänen kerrontaansa arvostaville unohtumattomia elämyksiä. Lost Highway on elokuvallinen energialataus.

Teksti: Jari Rantala

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja