Loppuvatko lastenhoitajat kesken Helsingistä? Kaisa vei lapsensa hoitoon, vastassa oli karu viesti: "Vihjattiin suoraan, että kannattaa kääntyä kotiin"

1:39
THL:n uudet ohjeet koronatestaukseen ja karanteeneihin 1,5 minuutissa. Katso video!

Loppuvatko Helsingistä lastenhoitajat sairastelun ja karanteenien vuoksi? Helsingin kaupungin mukaan tilanne on tiukka, mutta varhaiskasvatuksen järjestäminen turvataan tavalla tai toisella.

Helsinkiläinen Kaisa (nimi muutettu) oli viemässä lastaan hoitoon, kun vastassa odotti erikoinen ilmoitus.

– Kun vein aamulla oman lapseni päiväkotiin, siellä oli vastassa toisen ryhmän hoitaja, joka sanoi, että kaikki ryhmän aikuiset hoitajat ovat "estyneitä". Kuulin kuinka puhuttiin, että korona jyllää, Kaisa kertoo.

Kaisalle myös kerrottiin, että kannattaa varautua siihen, että oma lapsi pitää hakea pois hoidosta kesken päivän.

– Sanoivat, että tällainen viesti voi tulla. Minä ja mieheni olemme etätöissä, ja asumme lähellä päiväkotia, joten pystymme tarvittaessa tähän. Mutta kaikki tuskin pystyvät. 

– Kai tässä on pakko sopeutua ja ymmärtää tilanne, Kaisa tuumii.

Kaisa kuuli myöhemmin, kuinka hänen jälkeensä paikalle saapuneilta vanhempia neuvottiin.

– Vanhemmille vihjattiin suoraan, että kannattaa kääntyä kotiin. Omia hoitajia ei ole.

Iso pula hoitajista

Ovatko lastenhoitajat loppumassa pääkaupunkiseudulta yksinkertaisesti kesken?

Hoitajien sairauspoissaoloja paikkaava henkilöstöpalveluyhtiö Seuren asiakaskokemuksen johtaja Kaarina Liimatainen kertoo, että pääkaupunkiseudulla on iso hoitajapula. Se ei ole kuitenkaan uusi asia.

– Tällä hetkellä on sellainen tilanne, että varhaiskasvatuksessa oikeastaan tuolta vuoden 2017 lopulta asti on ollut iso hoitajapula. Meillä ei ole riittävästi tarjolla henkilöstä suhteessa siihen, mikä tarve todellisuudessa on.

Liimatainen kertoo, että korona tuo oman mausteensa jo valmiiksi vaikaan tilanteeseen. Seure tekee kaikkensa, että henkilöstöä pystytään tarjoamaan varhaiskasvatukseen.

– Vuokrahenkilöstömme tekee tällä hetkellä arvokasta työtä.

"Päiväkotien sulkeminen viimeinen vaihtoehto"

Helsingin kaupungin vs. varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtonen vakuuttaa MTV Uutisille, että he tekevät kaikkensa, jotta varhaiskasvatuksen järjestäminen tullaan turvaamaan. Tavalla tai toisella.

– Omikron on tuonut oman twistinsä vaikeaan tilanteeseen. Päiväkoteja ei ole tarvinnut sulkea korona-aikana resurssipulan takia kertaakaan. Eikä niitä tarvitse näillä näkymin sulkea.

– Jos päädytään siihen, että päiväkodit suljetaan resurssipulan takia, meidän tehtävä on järjestää tällöin korvaavaa hoitoa toisessa päiväkodissa, Lehtonen kertoo.

Kaisan mainitseman päiväkodin tapaus on Lehtosen tiedossa. Hänen mukaansa kyseinen päiväkoti on toiminut vaston ohjeistuksia.

– Kyseisessä päiväkodissa työntekijät ovat poissa erilaisista syistä. Tilannetta on selvitetty ja siellä on ollut suuria haasteita henkilöstön saatavuuden kanssa.

– Päiväkodista on kerrottu huoltajille, että vanhemmat voivat hakea lapset aikaisemmin, jos mahdollista. Päiväkoti on kuitenkin auki normaalisti, eli toiminta-aikaa ei ole supistettu. Tälläinen menettelytapa on mahdollinen,  Lehtonen kertoo.

Takaako varhaiskasvatuksen aloittaminen nuorena paremman koulumenestyksen? Katso keskustelu Viiden jälkeen -ohjelmasta:

1:28

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja