Loppuuko DVD- ja Blu-ray-elokuvien myyminen Suomessakin?

Muistatko vielä VHS-kasetit? 0:47
KATSO MYÖS: Koska viimeksi katsoit? Retrovideo näyttää, miten videoita käytettiin

Amerikkalainen ketju ilmoitti lopettavansa DVD- ja Blu-ray-elokuvien myymisen. Tapahtuuko Suomessa samoin?

Amerikkalainen Best Buy -ketju lakkaa myymästä DVD- ja Blu-ray-elokuvia sekä liikkeissään että verkkokaupassaan. Aiheesta uutisoi muun muassa Variety. Ketju vahvisti tiedon todeksi.

– On selvää, että tapa jolla katsomme elokuvia ja tv-ohjelmia, on nykyään erittäin toisenlainen kuin vuosikymmeniä sitten, ketju muotoili.

Mutta miten on myynnin laita Suomessa? Selvitimme!

"Selvää on, että myynti on tähän päivään verrattuna laskenut merkittävästi"

2000-luvun alku oli elokuvamyynnin huippuvuosia, kuvailee K-ryhmän osto- ja myyntijohtaja Hannele Åbergil.

– Selvää on, että myynti on tähän päivään verrattuna laskenut merkittävästi. Kauppojemme valikoimiin otetaan nykyisin parhaat uutuuselokuvat. Tänä vuonna kiinnostusta ovat herättäneet esimerkiksi Barbie-elokuva, joka rikkoi kävijäennätyksiä elokuvateattereissa, sekä Super Mario: The Movie, Åbergil kuvaa.

Valikoima muokataan kysynnän mukaan. Fyysiset elokuvat eivät ole menossa minnekään.

– Pyrimme jatkossakin pitämään erityisesti lapsiperheitä kiinnostavat isoimmat uutuudet saatavilla K-Citymarketeissa, Åbergil sanoo.

"Edelleen DVD- ja Blu-ray-levyjä myydään"

Moni haikailee Anttilan Top Teniin, mutta vastaavia musiikki- ja elokuvaosastoja ei nykykaupoista enää yleensä löydy. Käytössä olevia tiloja on S-ryhmässäkin sopeutettu nykyiseen kysynnän tasoon, kertoo marketkaupakodintekniikasta, viihteestä ja leluista vastaava myyntipäällikkö Petrus Lesonen.

Fyysisten elokuvien ja äänitteiden myynti on luonnollisesti hidastunut vuosi vuodelta suoratoistopalvelujen kasvaessa. Edelleen DVD- ja Blu-ray-levyjä kuitenkin myydään, eikä totaalista myynnin lopettamisen päätöstä ole suunnitelmissa, hän sanoo.

Lesosen mukaan myynnin valtteja on esimerkiksi suoratoistopalveluja nopeampi julkaisu.

– Suosituimmat nimikkeet elokuvan harrastajille kuluneen vuoden aikana ovat olleet Sisu, Avatar ja Top GunLasten suosikkeja ovat olleet Super Mario Bros, Risto Räppääjä sekä Supermarsu. Odotuksia herättäviä uutuuksia ovat muun muassa pian julkaistavat Barbie-elokuva, Mission Impossible sekä Oppenheimer.

Best Buy jatkaa vielä joulukauden 2023

Best Buy jatkaa elokuvien myymistä joulukauden 2023. Sitten fyysiset elokuvat katoavat liikkeistä.

– Tekemällä tämän muutoksen saamme enemmän tilaa ja mahdollisuuksia tarjota asiakkaillemme uutta ja innovatiivista tekniikkaa, amerikkalaisketju lupailee.

Kehityksen kulkua tosin on vaikea ennustaa. Suomessa Prisma alkoi hiljattain myydä C-kasetteja, ja simpukkapuhelinten suosio nousee jo maailmalla.

Katso myös: Arttu Harkki on niin kova Star Wars -fani, että lähti katsomaan elokuvan ensi-iltaa Singaporeen kesken TV-sarjan kuvausten 

Arttu Harkki on niin kova Star Wars -fani, että lähti katsomaan elokuvan ensi-iltaa Singaporeen kesken TV-sarjan kuvausten - katso haastattelu 6:04
Katso faniksi tunnustautuvan Artun haastattelu.

Osittaiset lähteet: CBC, Variety

Lue myös:

    Uusimmat