Mainos

Lontoon poliisi yritti estää viattoman ampumisen tutkinnan

Lontoon poliisikomentaja Ian Blair halusi rajoittaa kiistanalaisen ampumatapauksen selvittelyä, vahvisti tapausta selvittävän komission varapuheenjohtaja.

Britanniassa poliisi vastusti aluksi riippumatonta tutkintaa brasilialaismiehen kuolemaan johtaneesta poliisioperaatiosta Lontoossa. Tapausta selvittävän komission (IPCC) varapuheenjohtaja John Wadham vahvisti tänään, että Lontoon poliisikomentaja Ian Blair halusi rajoittaa kiistanalaisen ampumatapauksen selvittelyä.

Blair kiisti yrittäneensä pimittää tutkijoilta poliisin toimia.

- Salailusta ei ole kyse, hän sanoi Evening Standard -sanomalehden mukaan.

Poliisi tappoi heinäkuussa terrorismista epäilemänsä brasilialaismiehen Lontoon metrossa päivä Lontoon epäonnistuneiden pommi-iskujen jälkeen.

- Poliisi vastusti aluksi meidän tutkintaamme, mutta pääsimme sen yli, Wadham totesi lausunnossaan sen jälkeen, kun brittiviestimet kertoivat asiasta.

Guardian- ja Times-sanomalehtien mukaan Blair otti yhteyttä sisäministeriön korkeaan virkamieheen samana aamuna, kun brasilialaismies ammuttiin. Hän pyysi, että tapauksesta järjestettäisiin vain sisäinen tutkinta, vaikka lain mukaan poliisin aseenkäytön tutkii aina riippumaton IPCC.

Guardianin lähteiden mukaan Blair oli huolissaan siitä, että ulkopuolinen tutkinta saattaisi vaarantaa terrorisminvastaisen operaation ja heikentää kovan paineen alla toimineen poliisin erikoisryhmän toimintakykyä. Sisäministeriö ei suostunut Blairin ehdotukseen.

Uhrin omaiset vaativat Blairin eroa

Brasilialainen Jean Charles de Menezes sai surmansa Stockwellin metroasemalla vain päivä Lontoon epäonnistuneiden pommi-iskujen jälkeen.. Miestä epäiltiin osallisuudesta pommi-iskuihin, vaikka hän oli vain matkalla töihin.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan poliisi teki tapauksessa useita vakavia virheitä.

Daily Mirror-sanomalehden mukaan ryhmä poliiseja oli varjostanut de Menezesiä tämän kotiovelta saakka. Heidät oli määrätty ottamaan mies kiinni elävänä ennen kuin hän ehtisi metroasemalle. Tutkinnassa aiotaan nyt selvittää, miksi näin ei tehty.

De Menezesin omaiset ja tukiryhmä syyttivät poliisikomentaja Blairia valehtelusta.

- Ian Blairin pitäisi erota, omaisten asianajaja Harriet Wistrich sanoi.

Omaisten mielestä poliisi on paitsi tehnyt virheitä, myös johtanut yleisöä tahallaan harhaan tapauksesta tiedottaessaan. He vaativat tapauksen tutkintalautakunnalta ripeitä toimia, sillä tutkinta saattaa kestää jopa kolme vuotta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 18.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.