Lonkan bursiitti tulee jopa joka neljännelle – tässä paras hoito

9:45

Lonkan bursiitti eli limapussitulehdus on yleinen ja kivulias vaiva, josta kärsii elämänsä aikana jopa 10–25 prosenttia ihmisistä. Usein sitä hoidetaan kortikosteroidipistoksella, mutta paremman avun potilaat saisivat ohjatusta liikunnasta ja opastuksesta.

Yllä olevalla videolla kerrotaan nivelvaivoista ja siitä, mikä on pahinta, mitä nivelrikkopotilas voi tehdä.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat yli 200 lonkkabursiittipotilaan kahdeksanviikkoiseen tutkimukseen.

Osana tutkimusta potilaat satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista yksi sai kortikosteroidipistoksen tutkimuksen alussa, toinen oli liikunta–opastusryhmä ja kolmas verrokkiryhmä, jota vain seurattiin.

Kahdeksan viikon kuluttua, kun potilaiden oireita ja tuntemuksia kyseltiin, liikunnan ja opastuksen yhdistelmä osoittautui paremmaksi kuin kortikosteroidipistos. Kummatkin menetelmät kuitenkin lievittivät kipuja enemmän kuin pelkkä odottaminen verrokkiryhmässä.

Hoitojen pitkäaikaisvaikutuksia selvittääkseen tutkijat seurasivat potilaita kaikkiaan 52 viikon ajan. Tuolloinkin liikunnan ja opastuksen yhdistelmä oli parempi kuin pelkkä kortikosteroidipistos, mutta myös pistoksen saaneet kokivat kipujensa edelleen lievittyneen.

Liikunta ja opastus -ryhmässä tavoitteena oli opettaa potilaita välttämään sellaisia asentoja ja liikkeitä, jotka painavat oireita aiheuttavia jänteitä, sekä vahvistaa lihaksia ja siten vähentää oireita. Tutkijat suosittavatkin tällaisia ohjelmia lonkan bursiittien hoitoon. Fysioterapeutin ohjaamia hoitokertoja oli 14 kahdeksan viikon aikana.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja