Mainos

Lomautus tai irtisanominen voi viedä asunnon alta

Lomautukset ja irtisanomiset näkyvät jo vuokramarkkinoilla. Sekä vuokranantajat että vuokralaisten etujärjestö saavat nyt selvästi enemmän maksuongelmiin liittyviä kyselyjä kuin pari vuotta sitten.

- Kyselyjä tulee enemmän, mutta euroilla mitattuna maksuongelmat eivät ole vielä näkyneet, kertoo noin 23000 asuntoa pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa vuokraavan Saton toimitusjohtaja Erkka Valkila.

Vuokralaisten keskusliitossa pelätään, että ongelmat ovat vasta alkamassa. Monien ammattiliittojen työttömyyskassat ovat ruuhkautuneet, ja päivärahapäätöksen käsittely saattaa kestää kuusi, kahdeksan tai jopa kaksitoista viikkoa. Siinä ajassa yksi tai useampikin vuokra ehtii erääntyä.

- Asuntotukeakaan ei yleensä saa ennen kuin päivärahapäätös on tullut, sanoo Vuokralaisten keskusliiton toiminnanjohtaja Anne Viita.

Hänen mielestään työttömyyskassoilla pitäisi on käsittelytakuu, joka estäisi käsittelyaikoja venymästä kohtuuttomiksi.

Heti yhteyttä vuokranantajaan

Pahimmassa tapauksessa asunto saattaa mennä alta. Viidan mukaan useimmissa käräjäoikeuksissa vuokranantaja saa vuokrasuhteen purettua ja häätöpäätöksen, kun kaksi vuokraa on kokonaan erääntynyt. Myös vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola on huolissaan vuokralaisten maksukyvystä.

- Tähän asti vuokrat ovat tulleet maksetuksi, mutta millä hinnalla. Esimerkiksi kulutusluotot tulevat todella kalliiksi, jos sellaisia joutuu käyttämään.

Hänen mukaansa maksukyvyn heikkenemiseen on monissa perheissä reagoitu muuttamalla vaatimattomampaan asuntoon tai kauemmaksi keskustasta.

Vuokralaisten keskusliitto kehottaa vuokralaista ottamaan itse heti yhteyttä vuokranantajaansa, jos maksuongelmia ilmenee.

- Kannattaa neuvotella vuokranantajan kanssa realistinen maksuaikataulu, Viita sanoo.

Hän kehottaa myös tarkkailemaan omaa rahankulutusta. Esimerkiksi Marttaliiton ja Takuusäätiön verkkosivuilla on lomakkeita tulojen ja menojen seuraamiseen ja vinkkejä säästämiseen.

Välttämättä lisäaikaa ei kuitenkaan heru, sillä moni vuokranantaja tarvitsee vuokrarahat omaan elämiseen.

Vuokraaminen tuottoisampaa kuin määräaikaistalletus

Asunnon vuokraaminen on tällä hetkellä kannattavaa. Tilastokeskuksen mukaan vuokrasta saa paremman tuoton kuin määräaikaistalletuksista. Metsolan mukaan esimerkiksi kantakaupungissa olevasta pienestä yksiöstä voi saada yli viiden prosentin tuoton.

- Tähän ovat vaikuttaneet korkojen ja asuntojen hintojen lasku sekä vuokrien nousu, sanoo yliaktuaari Paula Paavilainen Tilastokeskuksesta.

Metsolan mukaan vuokramarkkinat ovat nyt kaksijakoiset. Toisaalta yksiöiden ja kaksioiden vuokrissa on nousupaineita, toisaalta kolmen huoneen ja sitä suurempien asuntojen vuokrien arvioidaan laskevan.

Pienten asuntojen vuokrannostopaineita lisää Metsolan mukaan se, että vuokra-asunnoissa asuu nyt paljon sellaisiakin ihmisiä, joilla olisi varaa ostaa omakin asunto. He kuitenkin odottelevat, mihin suuntaan hinnat lähtevät.

- Toisaalta taas toisten on tämän takia vaikeampi pärjätä, jos ei ole hyvätuloinen.

Viime vuonna asuinhuoneistojen vuokrat nousivat koko Suomessa keskimäärin 3,4 prosenttia vuotta aiemmasta. Voimakkainta vuokrien nousu oli loppuvuodesta ja pääkaupunkiseudulla, missä vuokrat ovat myös korkeimpia.

Pienistä vuokra-asunnoista yhä suurempi pula

Taantuma on lisännyt vuokra-asuntojen kysyntää, kun suomalaiset eivät enää uskalla ostaa asuntoja. Vuokrayksiöistä ja -kaksioista on edelleen pulaa, kun taas suurempia asuntoja on nyt markkinoilla aiempaa enemmän.

- Isojen asuntojen kauppa on käynyt huonosti, joten ne ovat siirtyneet vuokra-markkinoille. Myös isojen vuokra-asuntojen kysyntä on vilkastunut, mutta tarjonta on kasvanut sitäkin enemmän, sanoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Valtio tukee vuokra-asuntojen uudistuotantoa ja peruskorjauksia muun muassa avustuksin ja korkotuin. Vuokranantajien mielestä tuki kuitenkin kohdistuu liiaksi suuriin asuntoihin eikä pieniin, joista olisi suurin pula.

- Myös kuntien kaavoituspolitiikka suosii isoja asuntoja, Metsola valittelee.

Esimerkiksi Helsingissä on hänen mukaansa 150000 yhden henkilön taloutta, mutta yksiöitä on tarjolla vain 65000.

Tukea toivottaisiin myös yksityisille vuokranantajille, jotka omistavat joka kolmannen suomalaisen vuokra-asunnon.

- Vuokra-asuntosijoittaminen ei ole tasa-arvoisessa asemassa muiden sijoitusmallien kanssa, sanoo Suomen vuokranantajien varapuheenjohtaja Pertti Varakas.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.