Lomakausi on asuntomurtojen aikaa

Kesäkuukaudet ovat asuntomurtojen sesonkiaikaa, kun lomalaisten tyhjenevät asumukset houkuttelevat pitkäkyntisiä. Helsingissä on tapahtunut tänä vuonna jo 140 asuntomurtoa, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Suomalaiset suojaavat kotejaan jatkuvasti paremmin. Uudellamaalla huhti- ja toukokuussa murtoja tehtailleen liigan kiinnijääminen herätti monet.

- Tekniset järjestelmät yleistyvät. Meille tulee entistä enemmän kyselyjä sekä kotien että loma-asuntojen suojauksesta, sanoo Securitaksen palvelujohtaja Hermanni Rajamäki MTV3:n Huomenta Suomessa.

Useamman viikon lomamatkaa suunnitteleville on olemassa muutama yksinkertainen keino pienentää asuntomurron riskiä.

- Esimerkiksi postin katkaisu omakotitaloalueella. Jos laatikko on täynnä postia, niin äkkiä pystyy päättelemään, että asunto on tyhjillään ja ehkä ihan heti sinne ei ole kukaan tulossakaan, Rajamäki sanoo.

Hän peräänkuuluttaa naapuriyhteisöjen vastuuta omasta alueestaan, keskustelua asiasta ja "positiivista valvontaa".

- Kun ollaan matkoilla, niin naapuri voisi vähän katsoa, minkälaisia vieraita siellä käy ja ainakin, jos joku yrittää muulla kuin avaimella ovesta sisään, niin sitten olla yhteydessä jo poliisiinkin, Rajamäki evästää.

Ylipäätään asunto kannattaa yrittää pitää loman aikana asutun näköisenä. Poliisin näppituntuma on se, että sopivia murtokohteita ei Suomessa tarkkailla etukäteen.

- Sellaista toki tapahtuu, että kun murto on tapahtumaisillaan, niin silloin kierretään talo ympäri ja kurkitaan ikkunoista sisään. Mutta mielestäni sellaista ei tapahdu, että monena aamuna käytäisiin aamukahdeksalta katsomassa, onko siellä ketään kotona, arvioi rikoskomisario Kari Niinimäki.

Asuntomurroissa katoaa pääsääntöisesti helposti mukaan lähtevää ja rahaksi muutettavaa tavaraa: kannettavia tietokoneita, digikameroita, koruja ja kännyköitä.

Katso palvelujohtaja Hermanni Rajamäen ja rikoskomisario Kari Niinimäen haastattelu (Huomenta Suomi 01.06.2009)

Lue myös:

    Uusimmat