Mainos

Loma ei virkistä ruotsalaisia

Stressaavan työn ja rahapulan tähden ruotsalaiset eivät saa kerätyksi lomallaan uusia voimia, vaan noin 15 prosenttia heistä palaa lomalta takaisin työn ääreen edelleen väsyneenä, käy ilmi tänään julkistetusta tutkimuksesta.

Työelämän tutkimuslaitoksen tekemässä kyselyssä haastateltiin 2500 ihmistä, joiden vastauksista kävi ilmi, että mitä enemmän työ aiheuttaa paineita, sen varmemmin lomalta palataan jo valmiiksi stressaantuneena. Niistä, jotka kärsivät rahapulasta, väsyneenä palaa työhön jopa neljännes.

Tutkimuksesta ilmeni myös, että keskimäärin 14 prosenttia ruotsalaisista käyttää lomapäiviään sairastamiseen, ja rahapulasta kärsivien joukosta peräti neljännes. Taloudellisista vaikeuksista kärsivät joutuvat helposti kierteeseen, koska vähemmän aikaa töissä olleet saavat muita vähemmän lomapäiviä, ja muutamat lomapäivät eivät puolestaan riitä työstä toipumiseen. Tutkimuksessa todettiin, että noin 400 000 ihmisen arvellaan heikon taloudellisen tilanteensa tähden menevän töihin myös sairaana tai käyttävän sairastamiseen lomapäiviään.

Kännykkä uutta lomaseuraa

Tutkimustulokset julkistanut professori Gunnar Aronsson varoitti ottamasta kännykkää tai tietokonetta lomaseuraksi. -Emme tiedä, kuinka tavallista se on - ainoastaan, että käytäntö on kuluneiden viiden vuoden aikana yleistynyt paljon, kertoi Aronsson myöntäen, että toiset toki mieluummin uhraavat lomastaan tunnin päivässä pysyäkseen ajan tasalla kuin antavat kaiken kaatua päälleen työhön palatessaan.

Tutkimuksen perusteella työtehtävä tai sukupuoli ei näyttänyt vaikuttavan levänneisyyteen. -Tästä tutkimuksesta ei selviä, kuinka pitkän ja minkälaisen loman pitäisi olla, jotta ihmiset virkistyisivät. Sitä asiaa on tutkittava edelleen, sanoi Aronsson. Loman vaikutusta työkykyyn ei aiemmin ole liiemmin tutkittu, vaan on keskitytty tarkastelemaan työpäivän pituuden vaikutusta työterveyteen.

(STT-TT-Dagens Nyheter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.