Loistaako autosi mittaristo kuin joulukuusi? Katso tästä, mitä eri vikavalot tarkoittavat ennen kuin on myöhäistä

Osaatko tulkita auton vikavaloja? Tätä mittaristoon syttyvät symbolit tarkoittavat 2:18
Osaatko tulkita auton vikavaloja? Katso videolta, mitä mittaristoon syttyvät symbolit tarkoittavat tai minkä järjestelmän toimintaan ne viittaavat.

Kojelautaan syttyvää valoa voi olla syytäkin pelästyä, mutta aina sen suurempaan huoleen ei ole aihetta. Katso videolta, mitä eri valot tarkoittavat ja mihin järjestelmään ne viittaavat.

Auto kommunikoi kuljettajansa kanssa isoksi osaksi erilaisia merkkivaloja hyödyntämällä, vaikkakin nykyisin lisätietoa mahdollisesta ongelmasta on saatavissa helposti ja nopeasti suoraan auton omalta näytöltä.

Autoilijat kuitenkin reagoivat kojelaudassa syttyviin valoihin hyvin eri tavoin. Esimerkiksi viime vuonna Isossa-Britanniassa tehdyn selvityksen mukaan lähes puolet autoilijoista ei tee mitään auton häiriövalon syttyessä. Joka viides jättää kokonaan reagoimatta auton häiriövaloihin ensimmäisten päivien aikana jopa silloin, kun valo on punainen. Kaksi viidestä taas sanoi odottavansa, että valo sammuu itsestään tai epäilevänsä ensin häiriötä merkkivalossa itsessään.

Useampi kuin joka kolmas menee niinkin pitkälle, että yrittää vain sulkea valon syttymisen pois mielestään pelätessään, että se aiheuttaa kalliita korjauksia. Joka neljäs myönsi olevansa yksinkertaisesti laiska selvittämään asiaa.

Mitä eri valot tarkoittavat?

Artikkelin yläpuolella olevalla videolla esitellään nippu yleisimpiä autojen kojelaudoista tuttuja vika-, häiriö- ja merkkivaloja.

Huomioi kuitenkin, että osa merkeistä voi olla sinun autossasi hieman tai kovastikin eri näköinen, joten oman auton merkkivalojen merkitys tulee aina tarkistaa auton käyttöohjekirjasta.

Punaiset ja keltaiset / oranssit valot

Ota huomioon, että myös keltaiset ja punaiset valot voivat palaa hetkellisesti tietyissä tilanteissa, kuten esimerkiksi auton käynnistyessä. Vaikkapa akkua merkitsevän punaisen valon palaminen voi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että autossa on virrat päällä, mutta moottori ei ole käynnissä, joten akku ei silloin lataudu. Vikavalon merkitystä arvioidessa tuleekin huomioida myös tilanne, jossa valo palaa.

Punaiset ja keltaiset valot ovat yleisesti ottaen niitä, joiden syttymisen taustalla on usein jokin toimenpidettä vaativa asia. Aina nekään eivät kuitenkaan kerro viasta tai häiriöstä, vaan esimerkiksi luistonestojärjestelmän valon välkkyminen tarkoittaa tyypillisesti sitä, että järjestelmä on parhaillaan aktiivisena ja tekee töitä auton pitämiseksi kuljettajan hanskassa. Mutta mikäli valo palaa tai vilkkuu silloin, kun järjestelmällä ei ole tarvetta olla aktiivisena, voi syynä olla vika.

Punaisen merkkivalon syttyessä yllättäen on auto joka tapauksessa syytä pysäyttää ja katsoa valon tarkoitus auton käyttöohjeesta. Punaisen merkkivalon huomiotta jättäminen ja ajon jatkaminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa esimerkiksi koko moottorin täydelliseen tuhoutumiseen.

Keltaisenkin valon syttyessä jotain on monesti syytä tarkistaa tai ottaa vähintään huomioon. Keltainen valo voi tarkoittaa esimerkiksi, että jokin järjestelmä on joko käytössä tai pois käytöstä. Tilanteesta riippuen on tärkeää tietää, kuuluuko kyseisen järjestelmän olla päällä vai pois. Tämänkin tulkitsemisessa auttaa auton oma käyttöohje.

Vihreät ja siniset valot

Vihreät ja siniset valot toimivat lähinnä tiedotuksina kuljettajalle. Tosin mikäli esimerkiksi kaukovalojen merkkivalo palaa keskellä kirkasta päivää, on kuljettajan silloinkin tiedettävä, miten toimia.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, mihin yleisimmät vika-, häiriö- ja merkkivalot viittaavat!

Lue myös:

    Uusimmat