Syttyikö autosi mittaristoon tällainen varoitusvalo? Lopeta ajaminen välittömästi!

7:34

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Pääkuvan video

Millainen auto sopii ikäihmiselle?

Kysymys: Mitkä auton kojelaudan merkkivaloista ovat sellaisia, joiden syttyessä matkanteko tulisi lopettaa välittömästi?

Vastaus: Kun virta kytketään päälle autoon, suuri osa kojelaudan merkkivaloista syttyy palamaan. Auton käynnistyttyä ne pääsääntöisesti sammuvat – seisontajarrun merkkivaloa lukuun ottamatta. Se kuljettajan pitää sammuttaa itse ottamalla seisontajarru pois päältä. Mittariston merkkivaloaluetta on kuitenkin syytä seurata myös ajon aikana: Jokainen syttyvä merkkivalo on otettava vakavasti ja selvitettävä, mitä se tarkoittaa. Tämän jälkeen on toimittava annettujen ohjeiden mukaisesti.

Auton merkkivalot ovat pääsääntöisesti esitetty neljällä eri värillä: punainen, kelta-oranssi, vihreä ja sininen. Näillä väreillä on tietty symboliikka, joka auttaa kuljettajaa niiden tulkitsemisessa.

Punaiset merkkivalot

Punaiset merkkivalot kielivät yleensä jostain vakavammasta. Punaisen valon palaessa tai syttyessä ajoon ei pidä lähteä tai mikäli jo ollaan ajossa, ajamista ei pidä jatkaa. Tällöin auto on pyrittävä pysäyttämään lähimpään asianmukaiseen ja turvalliseen paikkaan. Muuta liikennettä on tarvittaessa varoitettava turvallisuuden varmistamiseksi.

Tämän jälkeen on syytä kaivaa esiin auton käyttöohjekirja. Yleensä sen aakkosellisesta hakemistosta löytyy kohta ”Merkkivalot”, joka ohjaa nopeasti oikealle sivulle.

Pääsääntöisesti käyttöohjekirjassa annetaan selkeät toimintaohjeet kunkin valon syttyessä. Punaisen valon kohdalla se on usein jotain tämän suuntaista: ”Auto on ehdottomasti pysäytettävä, moottori sammutettava ja jotain tehtävä”.

Tarvittava toimenpide saattaa olla esimerkiksi moottoriöljyn tason tarkistus ja lisääminen, turvavyön kiinnittäminen tai seisontajarrun pois päältä ottaminen, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Käyttöohjekirjassa annettua autokohtaista ohjetta on ehdottomasti noudatettava auton vaurioitumisen välttämiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi.

Kelta-oranssit merkkivalot

Myös kelta-oranssi valo on syytä ottaa vakavasti. Osa niistä on kuitenkin harmittomia, joilla annetaan kuljettajalle erilaista informaatiota, esimerkiksi takalasinlämmittimen tai takasumuvalon päällä olosta. Osa keltaisista valoista saattaa kuitenkin edellyttää kuljettajalta tiettyjä toimia liikenneturvallisuuden takaamiseksi tai auton rikkoontumisen välttämiseksi.

Tuntemattoman keltaisen valon syttyessä pitää pysähtyä ja selvittää merkkivalon merkitys. Ihannetilanne tietenkin olisi, että kuljettaja olisi perehtynyt käyttöohjekirjan avulla merkkivaloihin jo etukäteen. Kelta-oranssi valo saattaa esimerkiksi kehottaa kuljettajaa pitämään auton käynnissä hiukkassuodattimen puhtaaksi polttamista varten tai kertoa ohjaustehostimessa olevasta ongelmasta, joka edellyttää normaalia suurempaa ohjausvoimaa.

Mikäli keltaisen valon syttyessä edellytetään korjaustoimia, on auto usein mahdollista ajaa vielä korjaamolle rauhallisesti, varovaisuutta noudattaen. Näiden kelta-oranssien merkkivalojenkin kohdalla peräänkuulutan kuitenkin autokohtaisia eroja ja sitä, että on toimittava täsmälleen kyseisen auton käyttöohjekirjassa ohjeistetulla tavalla.

Vihreät ja siniset merkkivalot

Vihreät merkkivalot ovat harmittomia, lähinnä tiettyjä viestejä kuljettajalle: ajovalot tai etusumuvalot ovat päällä, kaista-avustin toiminnassa, suuntamerkki kytkettynä jne.

Yleensä sinisiä merkkivaloja on vain yksi ja sillä kerrotaan kaukovalojen päällä olosta. Kuljettajan on huolehdittava, etteivät kaukovalot ole päällä tilanteessa, jossa niitä ei kuulu käyttää. Jos estettä kaukovalojen käytölle ei ole, on valo harmiton.

Monitoiminäyttöjen symbolit ja ilmoitukset

Nykyään autoissa on paljon erilaisia monitoiminäyttöjä, joihin voi myös syttyä erialaisia symboleita. Näiden symbolien värimaailma vaihtelee yleensä varsin paljon riippuen näytön käytettävissä olevista värivaihtoehdoista. Näyttöön voidaan symbolien lisäksi antaa myös erilaisia teksti-ilmoituksia.

Näytön symbolit ja teksti-ilmoitukset on syytä ottaa merkkivalojen tavoin vakavasti. Usein tällaista näyttöön tulevaa symbolia tai ilmoitusta halutaan korostaa myös mittaristoon syttyvällä yleisvaroitus- tai muulla merkkivalolla. Toisaalta näytöllä voidaan antaa myös ilmoituksia asioista, joille ei välttämättä ole omaa merkkivaloaan. Kehittyneimmissä järjestelmissä monitoiminäyttö tavallaan tulkkaa kuljettajalle syttyvän merkkivalon merkityksen.

Esimerkiksi omassa autossani monitoiminäytöllä varoitetaan muun muassa keyless-avaimen pariston kunnon heikkenemisestä, avaimien viemisestä auton ulkopuolelle sen käydessä sekä alentuneista rengaspaineista – vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Kojelaudan merkkivaloja ja ilmoituksia tulee seurata aktiivisesti

Olennaista siis on, että auton käyttäjä huomioi aina ajoon lähtiessään sekä säännöllisesti ajon aikana kaikki auton antamat ilmoitukset - ovat ne sitten merkkivaloja, symboleita tai teksti-ilmoituksia. Reagoimalla näihin ajoissa voi parhaimmillaan välttää vakavat ja kalliit vauriot tai jopa onnettomuuden.

Tarkemmat merkitykset ja toimintaohjeet juuri kyseisen auton osalta löytyvät auton käyttöohjekirjasta tai erilaisista merkkikohtaisista käyttöohjeapplikaatioista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja