Ministeri Saarikko kommentoi aamupäivän kokousta vanhustenhoidon ongelmista: "Pelkällä hoitajamitoituksella tätä kysymystä ei voi ratkoa"

Annika Saarikko kommentoi eduskunnassa Esperi Care -vyyhtiä 20:22

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tänään vanhustenhoidosta käydystä keskustelusta Eduskuntatalolla. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta paikan päällä.

Vanhustenhoidon ongelmat nousivat esille hoivapalveluyhtiö Esperi Caren julkisuuteen nousseiden laiminlyöntien seurauksena.

Aiemmin tänään Saarikko kokoontui eri päättäjien kanssa Helsingin Säätytalolle keskustelemaan esiin nousseista vanhustenhoidon ongelmista. Eduskuntatalolla Saarikko kommentoi aamupäivän kokouksen antia. 

Kokouksen antina 25 sitoumuksen lista

Saarikko kertoi lähettäneensä maanantaina kutsun sellaisille keskeisille sidosryhmille, joita keskustelu vanhuspalveluista koskettaa. Tämän aamuiseen kokoukseen osallistui muun muassa JHL, Super, Tehy, Esperi Care, Attendo, Mehiläinen, Hyvinvointialojen liitto ja Kuntaliitto.

Kokouksen seurauksena laaditaan 25 sitoumuksen lista, johon tahot sitoutuvat. 

– Tämän listan tarkoituksena on muistuttaa meitä kaikkia, että pelkällä hoitajamitoituksella tätä kysymystä ei voi ratkoa. 

Saarikon esiin tuoma lista julkistetaan vasta myöhemmin. 

Hoitajamitoitus kirjattava lakiin

Keskustelu henkilöstömitoituksen kirjaamisesta lakiin on tällä viikolla käynyt kuumana.

Keskustan mielestä henkilöstön vähimmäismitoitus vanhusten tehostetussa palveluasumisen yksiköissä tulee olla vähintään 0,7 hoidettavaa kohti. Tällä hetkellä hoitajien määrä on vain suositus. Suosituksen mukaan hoitajia on oltava 0,5 yhtä hoidettavaa kohden.

Saarikko kertoi tilaisuudessa, että pitää hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin tärkeänä. 

– Niin kauan kuin meillä on yksittäisiä toimijoita, jotka eivät kykene tuohon rajaan (0,5), niin pidän perusteltuna, että hoitajamitoitus olisi lakiin kirjattu seikka. 


Lue myös:

    Uusimmat