Keskustan Heikkinen ihmettelee Orpon puheita vanhuspalveluista: Kerrotko mitä ”velvoittavampi hoitotakuu” pitää sisällään?

Joustavatko hoitajamitoitukset? 14:44
THL-pomon mukaan hoitajamitoitus on liian tiukka: Laskettu sen mukaan, että kaikki menisi kuin Strömsössä –"Siellä ei ole pelivaraa riittävästi"

Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen ihmettelee kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon (kok.) tuoreita lausuntoja vanhuspalveluiden parantamisesta. Kokoomus vastustaa yksin sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, mutta kannattaa Orpon mukaan velvoittavampaa vanhuspalvelulakia ja hoitotakuuta.

–  Kerrotko Petteri Orpo, mitä ”velvoittavampi hoitotakuu” pitää sisällään? Eikö 0,7 hoitajamitoituksen minimin kirjaaminen lakiin ole sitä selkeimmillään, Heikkinen tviittasi.

Valtiovarainministeri Orpo sanoi medialle eduskunnassa, että vanhustenpalveluiden ongelmat eivät ratkea sillä, että lakiin kirjataan jokin desimaali.

–  Se "jokin desimaali" näkyy kyllä ihan konkreettisesti siellä hoivassa käsipareina. Etenkin silloin, kun se desimaali on liian pieni. Sen jälkiä olemme todistaneet Esperi Caren tapauksessa, Heikkinen kirjoitti Twitterissä.

Välikysymystä vanhuspalveluista puuhaava oppositio ilmoitti eilen kannattavansa sitovaa hoitajamitoitusta. Hallituspuolueet keskusta ja siniset ilmoittivat tänään tukevansa mitoituksen kirjaamista lakiin.

Keskustan mukaan henkilöstön vähimmäismitoitus vanhusten tehostetussa palveluasumisen yksiköissä tulee olla vähintään 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) kertoi, että siniset ovat valmiita nostamaan suosituksen 0,7:ään, kun hoitoisuus sitä vaatii.

Tällä hetkellä lain suositus on 0,5 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden.

Petteri Orpoa haastateltiin aiheesta eilen Seitsemän uutisissa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi hoiva-alan kriisiä 2:34

Lue myös:

    Uusimmat