Vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksesta tehtiin kansalaisaloite – vähimmäismääräksi 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden

Oikeus hyvään vanhuuteen 6:52
Huomenta Suomessa keskusteltiin vanhustenhoidon ongelmista.

Vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen vähimmäismäärän kirjaamisesta lakiin on tehty kansalaisaloite. Aloite on lähetetty tarkastettavaksi oikeusministeriöön. Sen voi allekirjoittaa tarkastuksen valmistuttua mahdollisesti ensi viikolla esimerkiksi Kansalaisaloite.fi-palvelussa.

Kansalaisaloitteen takana ovat helsinkiläinen lääketieteen opiskelija Jonne Juntura, utsjokinen sosiaalipoliittinen asiantuntija Anni Koivisto, vaasalainen analyytikko Matias Mäkynen sekä haminalainen sosionomi Nina Peltonen.

He ehdottavat lakiin kirjattavaksi vuorokautiseksi henkilöstömitoituksen vähimmäismääräksi 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden.

–  Hoitajamitoitus on kirjattava vanhuspalvelulakiin, sillä nykyinen sosiaali- ja terveysministeriön laatusuositus liittyen ikäihmisten hoidon henkilömitoitukseen ei riitä takamaan tarvittavaa määrää henkilökuntaa, Juntura sanoo aloitteentekijöiden tiedotteessa.

Henkilöstömitoitus ei riittävä ratkaisu

Aloitteen laatijoiden mukaan hoitajamitoituksen vähimmäismääräkirjaus ei ole riittävä ratkaisu vanhustenhoidon ongelmiin. Kirjaus olisi heidän mukaansa kuitenkin hyvä aloitus ja askel oikeaan suuntaan.

–  Ongelmat vanhustenhoidossa ovat olleet pitkään tiedossa ja hoitajamitoitusta on jo edellisellä hallituskaudella ehdotettu kirjattavaksi lakiin. Tätä ei silloin tehty ja nyt julkisuuteen nousseet tapaukset osoittavat, että se oli virhe, joka on nyt korkea aika korjata, Koivisto sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat