Putin tunnusti Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden itsenäisyyden

Putin kertoi tunnustavansa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden – mitä tämä tarkoittaa? 5:33
Putin kertoi tunnustavansa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden – mitä tämä tarkoittaa?

Venäjän presidentin Vladimir Putinin piti televisioidun puheen, jossa tunnusti Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden itsenäisyyden.

Suorassa lähetyksessä näkyi, kuinka Putin siirtyi puheensa jälkeen kirjoittamaan kaksi asiakirjaa. Presidentti pyytää Venäjän parlamenttia hyväksymään päätöksen mahdollisimman pian.

Venäjä solmi lisäksi Donetskin ja Luhanskin kanssa YYA-sopimukset. Sopimukset koskevat ystävyyttä, yhteistyötä ja avunantoa.

Bidenilta pakotteita, Nato tuomitsee

Valkoinen talo on ilmoittanut, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo asettaa pakotteita Itä-Ukrainan separatistialueille, joiden itsenäisyyden Venäjän presidentti Vladimir Putin on tunnustanut. 

Valkoisen talon tiedottajan mukaan presidentti Joe Biden antaa määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisia esimerkiksi käymästä kauppaa tai tekemästä uusia investointeja Luhanskin ja Donetskin alueille. 

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsee Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätöksen. Päätös rikkoo hänen mukaansa Minskin sopimuksia. 

Myös EU-johtajien mukaan Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden tunnustaminen rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta. EU ja sen kumppanit reagoivat yhtenäisesti ja päättäväisesti. 

– Ukrainan kahden separatistialueen tunnustaminen on räikeä rikkomus kansainvälistä oikeutta, Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja Minskin sopimuksia vastaan, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

Puheessa Putinin näkemyksiä historiasta

Putin sanoi suorassa lähetyksessä, että tilanne Itä-Ukrainassa on jälleen kriittinen. Putin aloitti puheensa kansalle kertomalla näkemyksestään historian kulusta.

Venäjän presidentti kertoi Ukrainan olevan olennainen osa Venäjän historiaa. Hän jatkoi, että nykyisen Ukrainan loi kommunistinen Venäjä.

Putinin mukaan Ukraina suunnittelee omia ydinaseitaan. Hänen mielestä Ukraina tekee myös sotilaallista yhteistyötä muiden maiden kanssa niin, että se on jo uhka Venäjälle.

–  Miksi tehdä meistä vihollinen? 

Putin jatkoi, että Yhdysvallat ja Nato ovat tehneet Ukrainasta "sotateatterin". Puhe kesti lopulta lähes tunnin.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

Kuinka vakava on tilanne Ukrainassa? Sodankäynnin ammattilaisen arvio tuoreimmista tiedoista 8:45
Kuinka vakava on tilanne Ukrainassa? Sodankäynnin ammattilaisen arvio iltapäivällä maanantaina

Haavisto: EU vastaa nopeasti

Putin keskusteli Scholzin ja Macronin kanssa tänään puhelimessa. Sekä Scholz että Macron on Kremlin mukaan ilmaissut pettymystään siitä, että Putin on päättänyt tunnustaa separatistialueiden itsenäisyyden.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell aikoo ehdottaa pakotteita Venäjän tunnustaessa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden. Pakotteiden langettamisesta päättävät EU-ulkoministerit.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi aiemmin oletuksena olevan, että EU vastaa nopeasti, jos Venäjä tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden. Haavisto ei ottanut tarkempaa kantaa siihen, millainen EU:n vastaus käytännössä olisi. 

Länsimaissa on pelätty Venäjän yrittävän oikeuttaa hyökkäyksen Ukrainaan valheellisten väitteiden avulla ja voivan lavastaa ukrainalaishyökkäyksiä tekosyynä sodalle. 

Lue myös:

    Uusimmat