Video: Poistuuko Julian Assange vihdoinkin Ecuadorin lähetystöstä? Tiedotustilaisuus YK:n päätöksestä

Lontoossa odotetaan, astuuko vuotosivusto WikiLeaksin perustaja Julian Assange ulos Ecuadorin suurlähetystöstä.

Ainakaan vielä aamupäivällä eivät lähetystön ovet avautuneet. Uutistoimisto AP:n mukaan Assangen asianajajan odotetaan antavan lausunnon noin kello 14 Suomen aikaa. 

Asianajajan tiedotustilaisuutta voi seurata suorana MTV Uutisten nettisivuilla ja Katsomossa

WikiLeaks vaatii perustajansa vapauttamista. Asiasta kertoo Sky News.

YK-paneeli vahvisti aamupäivällä, että Assange on menettänyt vapautensa mielivaltaisesti.

Assange on ollut yli kolme vuotta Lontoossa Ecuadorin suurlähetystössä, eikä hän ole voinut poistua lähetystöstä joutumatta pidätetyksi.

Tällä hetkellä suuri joukko ihmisiä ja tiedotusvälineitä on kerääntynyt lähetystön edustalle seuraamaan, tuleeko Assange itse ulos rakennuksesta. Assange kertoi eilen Twitterissä astuvansa ulos sen jälkeen, kun YK:n työryhmä ilmoittaa päätöksensä mielivaltaisesta pidätyksestä.

YK-paneelin mukaan Ruotsi ja Britannia ovat vastuussa Assangen vapaudenmenetyksestä.

Ruotsi haluaa kuulla Assangea raiskaussyytöksistä.

Kaksi naista väitti vuonna 2010 Ruotsin poliisille Assangen raiskanneen heidät ollessaan maassa luennoimassa. Assangea kuultiin tuolloin, mutta ei pidätetty. Assange on sanonut, ettei saa Ruotsissa oikeudenmukaista kohtelua. Hän on myös pitänyt mahdollisena, että tulisi luovutetuksi Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat haluaa miehen oikeuteen tietovuodoista. Kyseessä ovat muun muassa 500 000 Irakia ja Afganistania käsittelevän salaisen sotilastiedoston ja 250 000 diplomaattiviestin julkaiseminen.

Ruotsi on jo ilmoittanut, että YK:n päätöksellä ei ole vaikutusta rikostutkintaan.

Wikileaks on vuonna 2006 perustettu sivusto, jonka avulla voi vuotaa julkisuuteen salaisia viranomaisten ja yritysten asiakirjoja. Assange ei pyöritä yksin Wikileaksia, vaan sen takana on mittava organisaatio.



Lue myös:

    Uusimmat