Trumpin ja Niinistön keskustelu: Trump toivoi tapaamista ja kyseli Putin-yhteyksistä

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump esitti toiveen tapaamisesta presidentti Sauli Niinistölle puhelinkeskustelussa eilen. Niinistö kertoo Trumpin vaikuttaneen aidosti siltä, että hän haluaa tavata kunhan virkakausi ensi vuoden puolella alkaa.

Niinistö kuitenkin toppuuttelee toiveita pikaisesta tapaamisesta, sillä kyse oli hänen mukaansa varmasti myös kohteliaisuudesta.

– Hän varmasti vähän jokaiselle toivoo tällaista tapaamista muodossa tai toisessa. Ottaisin ne aika lailla kohteliaisuuden piikkiin, koska meitä valtiojohtajia on maailmassa aika monta, Niinistö sanoo.

Presidentin kanslia tiedotti puhelusta jo torstaina. Niinistö osallistui perjantaina Kaunialan sotavammasairaalan juhlatilaisuuteen ja kommentoi Trumpin kanssa käymäänsä puhelinkeskustelua siinä yhteydessä.

Suomi oli pyytänyt keskustelua, ja siitä sovittiin Niinistön mukaan virkateitse.

Trump tietoinen yhteydestä Putiniin

Niinistö kertoi, että Trump oli selvästi tietoinen siitä, että hänellä on ollut "ehkä vähän poikkeuksellinenkin yhteys presidentti Vladimir Putiniin".

– Se (yhteys) on aina kiinnostanut amerikkalaisia ja varmasti kiinnostaa myös nyt erityisesti kun uusi hallinto alkaa.

Yhdysvaltain uuden presidentin soittoa ehdittiin jo odottaa Suomessa, sillä esimerkiksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sai tervehdyssoiton jo kaksi viikkoa aiemmin. Niinistö suhtautui asiaan diplomaattisesti ja muistutteli, ettei Trump ole vielä edes virassa.

– Minä pidän vähän lapsellisena näitä tilastointeja. --- Ei näistä kannata niin tarkkaa kirjaa nyt kyllä lähteä pitämään.

Trump kehui suomalaisia

Eilen kerrottiin, että keskustelunaiheina olivat muun muassa Suomen ja Yhdysvaltain suhteet, Venäjä sekä Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle keväällä 2017. 

Presidentit puhuivat myös Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta. Presidentti Trump pyysi presidentti Niinistöä välittämään suomalaisille terveiset, että suomalaiset ovat hienoa kansaa.

Niinistö kiitti Twitterissä Trumpia ja kehui keskustelua hienoksi toivottaen "seuraavaan kertaan".

MTV kysyi itsenäisyyspäivänä presidentiltä, joko Trump on soittanut. Katso haastattelu alta!


Lue myös:

    Uusimmat