Yhdysvaltalaismediat eivät olleet kiinnostuneita Suomesta – presidentti Trump on toista mieltä kehuen Niinistöä: "Hän on harvojen sanojen mies, ja siitä juuri pidän"

Donald Trump otti vastaan Sauli Niinistön - MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi Washingtonista:"Lämmin vastaanotto muuttui myrskyisäksi" 1:50
Donald Trumpin ja Sauli Niinistön tiedotustilaisuudessa tunteet kuumenivat eilen.

Yhdysvaltojen sisäpoliittinen myrsky ja myllerrys varastivat show'n presidentti Sauli Niinistön vierailulla Valkoiseen taloon keskiviikkona.

Runsain joukoin paikalle saapunutta amerikkalaismediaa ei kiinnostanut Suomen presidentti, vaan Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta, joka on tällä viikolla ottanut lisää kierroksia.

Hiillostus alkoi heti puoliltapäivin, kun Niinistö saapui Valkoiseen taloon ja presidentit astuivat hetkeksi median eteen. Trump ehti hädin tuskin toivottaa Niinistön tervetulleeksi, kun toimittajajoukosta huudettiin ensimmäinen kysymys koskien Ukraina-kohua.

Kohun syynä on Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuinen puhelu, jossa Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Trump keskittyi kiistämään kiivaasti tehneensä mitään väärää ja syytti jälleen mediaa valehtelusta. Niinistö istui Trumpin vieressä vaiteliaana.

– Hän on harvojen sanojen mies, ja siitä juuri pidän. Pahoittelen, että he (media) eivät ole kiinnostuneita Suomesta. Mutta minä olen, Trump sanoi.

Niinistö: Demokratiakommentti ei ollut arvostelua

Sama meno jatkui iltapäivällä presidenttien kahdenkeskisten keskustelujen jälkeen. Lehdistötilaisuus alkoi tavanomaiseen tapaan kummankin valtiojohtajan lyhyillä kommenteilla käydyistä keskusteluista.

Presidentti Niinistö aloitti oman osuutensa kertomalla, kuinka hän oli vieraillut eri museoissa Washingtonissa ja ihailevansa sitä, miten Yhdysvallat on rakentanut hienon demokratian.

– Pitäkää siitä kiinni, Niinistö kehotti.

Kommentti herätti huomiota monissa amerikkalaisviestimissä. Esimerkiksi CNN piti sitä hienovaraisena piikkinä presidentti Trumpin suuntaan. Myöhemmin suomalaistoimittajille puhuessaan Niinistö kuitenkin kiisti, että tarkoitus olisi ollut arvostella Yhdysvaltojen demokratian nykytilaa tai tulevaisuutta Trumpin käsissä.

– En esittänyt siinä suhteessa mitään arvoarvostelmaa. Esitin vain, että kansakunta on rakentanut vuosisatojen saatossa vaikeiden kokemusten jälkeen demokratian ja että siitä kannattaa pitää kiinni, Niinistö sanoi.

Kun lehdistötilaisuudessa tuli kysymysten vuoro, median huomio kääntyi taas Trumpin ja Zelenskyin puheluun. Trump vaikutti jälleen hermostuvan, minkä jälkeen hän äkkinäisesti päätti tilaisuuden ja marssi ulos Niinistö kintereillään. Tilaisuus päättyi niin yllättäen, että esimerkiksi suomalaismedialle luvattu toinen kysymysvuoro jäi käyttämättä.

Niinistö ei halunnut kommentoida Trumpin haukkuja medialle

Lehdistötilaisuuden jälkeen Suomen mediaa tavanneen Niinistön mukaan Yhdysvaltojen sisäpoliittinen myllerrys ei kuitenkaan vaikuttanut kahdenvälisiin keskusteluihin Trumpin kanssa. Niinistö ja Trump keskustelivat parin tunnin ajan.

– Hän vältti aihetta, varmasti tietoisestikin, ja se oli tietenkin oikein meitä vieraita kohtaan – tilanteeseen nähden Trump keskittyi keskusteluihin hyvin ja puhuimme kaikista niistä asioista, joita saattoi kuvitella tulevan esiin, hyvin hankalistakin, Niinistö kertoi.

Trump käytti mediasta jälleen kovaa kieltä ja nimitti viestimiä keskiviikkona muun muassa korruptoituneiksi sekä kansan vihollisiksi. Niinistö ei kysyttäessä halunnut ottaa kantaa Trumpin kielenkäyttöön. Lehdistötilaisuutta Niinistö luonnehti kuitenkin "oikein miellyttäväksi".

– Viihdyin oikein hyvin, presidentti sanoi.

Nokiaa ja Suomen jäänmurtajia arvostetaan

Trump kuvasi keskusteluja Niinistön kanssa tuottoisiksi. Niinistön mukaan esillä olivat muun muassa transatlanttinen yhteistyö Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä sekä tietoverkkojen turvallisuus.

– Tiedämme, että Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja, mutta sanoisin, että myös Yhdysvallat tarvitsee Eurooppaa. Tiedämme kaiken hinnan, mutta meidän pitäisi ottaa huomioon myös kaiken arvo ja yhteiset arvot, mitä jaamme, kuten ihmisoikeudet, Niinistö sanoi.

Presidentit keskustelivat myös nopeasta 5g-tiedonsiirtoteknologiasta ja siihen liittyvistä riskeistä. Yhdysvallat on pannut 5g-verkkoja valmistavan kiinalaisen Huawein mustalle listalle, koska Yhdysvaltojen mukaan yhtiöllä on yhteyksiä Kiinan turvallisuuspalveluun.

Ennen presidenttien vierailua uutistoimisto Reuters kertoi, että Yhdysvalloissa suomalaista Nokiaa saatettaisiin pohtia vaihtoehdoksi kiinalaisille yrityksille. Presidentti Niinistö korosti, että hän ei halua nostaa mitään maata tai yhtiötä tikunnokkaan.

– Trump kovasti vierastaa kiinalaista osallisuutta 5g:hen. Nokia oli keskusteluissamme esillä sillä tavoin, että Nokian osaamista selvästi arvostetaan, Niinistö muotoili.

Presidentit sivusivat keskusteluissaan myös Suomen tulevia hävittäjähankintoja, mutta sitä enemmän Trump oli Niinistön mukaan kiinnostunut puhumaan jäänmurtajista.

– Jäänmurtajista on kiinnostusta ja tiedossa on selvästi se, että Suomessa niitä osataan tehdä.

Niinistö ja Trump ovat tavanneet useasti. Ensimmäisen kerran he tapasivat vuoden 2017 elokuussa. Myös tuolloin tapaamispaikkana oli Valkoinen talo. 

Lue myös:

    Uusimmat