Mistä Niinistö ja Biden keskustelivat neuvottelujen alussa? Katso presidenttien puhe

Niinistö saapunut Valkoiseen taloon, Biden sanoo olevansa sitoutunut auttamaan Suomea puolustautumaan 2:45
Katso presidenttien keskustelu kokonaisuudessaan tapaamisen alussa – Niinistö: Toivon, että kumppanuutta voidaan vahvistaa (Video: Yle)

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Suomen presidentin Sauli Niinistön tapasivat Valkoisessa talossa.

Biden sanoi tapaamisen aluksi, että presidentin ovat yksimielisiä siitä, että Venäjän hyökkäys ei ole ainoastaan isku Ukrainaan vaan koko Euroopan turvallisuuteen.

Biden sanoi lisäksi, että Yhdysvallat on sitoutunut antamaan humanitaarista apua Ukrainalle ja sitoutunut siihen, että Ukraina puolustaa itseään.

Niinistö halusi kiittää Bidenia tämän johtajuudesta, jota tämä on näyttänyt vaikeassa tilanteessa. Niinistö sanoi, että he tekevät myös parhaansa auttaakseen ukrainalaisia.

–  Niin kuin Biden sanoi, meillä on pitkäaikainen kumppanuus ja hyvät välit.

Niinistö toivoi, että tämänpäiväisissä keskusteluissa niitä voidaan vahvistaa entisestään Yhdysvaltain ja Suomen välillä sekä kaikkien pohjoismaiden kanssa.

Ennakkotietojen mukaan presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuuteen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä. 

Niinistön vuorokauden kestävän vierailun aikana hän tapaa Bidenin lisäksi muun muassa useita poliittisia toimijoita.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu sanoi aiemmin perjantaina, että jo se itsessään on poikkeuksellista, että Biden on Venäjän hyökkäyksen jälkeisessä kriisitilanteessa päättänyt tavata ensimmäisenä Suomen valtionjohtoa – ei esimerkiksi Saksan, Ranskan tai Britannian.

Pesu olettaa myös tapaamisen kertovan siitä, että Yhdysvalloissa on huomioitu Suomen kiihtynyt Nato-keskustelu. Tapaaminen on kädenojennus Suomelle.

–  Olennaista on tietää, mikä on Yhdysvaltain näkemys tässä tilanteessa Naton laajentumiseen. Kumma olisi, jos siitä ei puhuttaisi.

Uutinen päivitetty klo 0.12: Niinistön ja Bidenin tapaaminen on päättynyt.

Lue myös:

    Uusimmat