Mainos

Kanerva Trumpin hävittäjäpuheista: "Se oli selkeä lapsus hänen puoleltaan, en anna sille minkäänlaista arvoa"

7:23

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Suomen presidentti Sauli Niinistön tapaaminen oli tärkeää tulevaisuuden asioiden hoitamiselle, arvioi ministeri Jaakko Iloniemi.

Hänen mukaansa Trump on hyvin henkilökohtainen johtaja, jonka vuoksi kasvokkain tehty henkilökohtainen tapaaminen helpottaa asioiden hoitamista jatkossa esimerkiksi puhelimitse. Se on eri asia kuin kansainvälisessä kokouksessa tapahtuva nopeampi kohtaaminen.

Hän sanoi yllättyneensä, että tapaaminen järjestettiin juuri nyt.

– Varsinkin kun oli tämä katastrofi samaan aikaan. Jos (tapaaminen) olisi peruuntunut, se olisi täysin ymmärrettävää. Mutta kun sitä ei peruutettu, se antoi sille ikään kuin lisää arvoa, Iloniemi arvioi viitaten Teksasissa riehuneeseen hirmumyrskyyn.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva taas kertoo käsityksensä olevan, että suunnitelmat henkilökohtaisesta tapaamisesta olivat pinnalla jo heti Trumpin valinnan jälkeen hänen ja Niinistön keskinäisissä puhelinkeskustelussa. Hän kuitenkin arvioi, että Itämeren alueen turvallisuustilanne on yksi syy tapaamisen ajankohtalle, kuten myös Niinistön aktiivisuus Venäjän ja Kiinan johtajien kanssa.

7:05

Trump ei Iloniemen mukaan juuri revitellyt tapaamisessa, vaan pitäytyi tiedotustilaisuuden ajan käsikirjoituksessa niin pitkään, kun puhe oli Suomesta.

– Kun mentiin sisäpoliittiseen tilanteeseen, vanha tuttu Trump tuli esille omassa mahtipontisuudessaan ja vilkkaudessaan.

Trumpin puheet Suomen hävittäjähankinnoista eivät kuitenkaan menneet täysin käsikirjan mukaan.

– Se oli selkeä lapsus hänen puoleltaan, enkä minä sille anna minkäänlaista arvoa, Kanerva kuittaa puheet hävittäjien osalta.

6:09

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.