Lipponen tarjosi ulkoministerin paikkaa kokoomukselle

Pääministeri Paavo Lipponen tarjosi ulkoministerin paikkaa kokoomukselle heti presidentinvaalien jälkeen.

Tampere

Lipponen kertoo Suomen Kuvalehden tänään ilmestyneessä haastattelussa, ettei kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö ollut salkkuvaihdoksista kiinnostunut.

-Pyrin siihen, että ulko- ja Eurooppa-politiikassa saataisiin luotua sellainen työnjako, joka korostaa entistä paremmin hallituksen monipuolueluonnetta, Lipponen sanoo. Tähän perustuu myös Lipposen näkemys, että ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi voisi johtaa Suomen valtuuskuntia EU:n laajentumisneuvotteluissa ja hallitustenvälisessä konferenssissa tai ainakin toista niistä.

Pääministerin mukaan näillä esityksillä ei ole mitään tekemistä keskustan Esko Ahon värisuorasyytösten kanssa. Lipposen mielestä Aho yritti syytöksillä vain peittää sen, ettei hänellä ollut mitään vaihtoehtoa tarjottavana.

Itävallasta kesto-ongelma

Haastattelussa Lipponen käsittelee myös neljäntoista EU-maan yhteisiä painostustoimia Itävaltaa vastaan. Hän ei lupaa nopeaa paluuta normaaleihin suhteisiin, vaan ennakoi pitkään jatkuvaa ongelmaa.

-Siihen on syytä varautua, että niin kauan kuin vapauspuolue on hallituksessa, tämä ongelma on tavalla tai toisella meidän keskuudessamme. Lipposen mielestä kysymys ei ole pelkästään siitä, mitä Itävallan sinimusta hallitus tekee, vaan myös siitä, että maassa on vallassa puolue, joka on päässyt valtaan kyseenalaisin menetelmin.

-Vapauspuoluetta ei tulla koskaan hyväksymään yhteiseen eurooppalaiseen perheeseen, se on aivan selvä, Lipponen sanoi. EU-maat eivät ole vielä miettineet, mitä Itävallassa pitäisi tapahtua, jotta suhteet voitaisin normalisoida. Lipponen pitää ensisijaisen tärkeänä, että päätökset tehdään yhdessä. Vastatoimien kiristämiseen Lipponen suhtautuu nihkeästi.

-Suomi on ollut hyvin tarkka sen suhteen, että Itävalta saa valtiona ja EU:n jäsenmaana oikeudenmukaisen kohtelun. Meistä on hyvä, että Itävallan oikeuksiin unionin jäsenenä ei ole puututtu ja taloudellisetkin suhteet on säilytetty aika normaaleina.

Parasta olisi, jos toimenpiteet voidaan myös jatkossa pitää kahdenvälisinä ja aika lievinä, Lipponen sanoo. Lipponen ei usko, että Itävalta alkaisi vastalauseeksi eristämiselleen jarruttaa EU:n itälaajentumista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat