Mainos

Lipponen ja Ahern: Irakiin ei hyökätä ilman YK:n valtuutusta

Suomen ja Irlannin pääministerit katsovat, että Irakin vastaiseen iskuun ei pidä ryhtyä ilman YK:n turvallisuusneuvoston suostumusta. Pääministerit Paavo Lipponen ja Bertie Ahern keskustelivat Irakin tilanteesta torstaina.

-Vastoin YK:n turvallisuusneuvostoa ei pitäisi lähteä mihinkään sotilaallisiin toimiin. Tarvitaan päätöslauselman selkänoja, Lipponen sanoi Dublinissa.

Etenkin Yhdysvaltain ja Britannian päämiehet ovat vaatineet Irakin presidentin Saddam Husseinin syrjäyttämistä voimatoimin. Lipponen kuitenkin uskoo, että suuret maat eivät todennäköisesti iske Irakiin ilman YK:n lupaa.

Lipponen ja Ahern puhuivat myös tulevasta Irlannin kansanäänestyksestä. Irlanti äänestää toistamiseen Euroopan unionin Nizzan sopimuksen hyväksymisestä. Viime vuonna irlantilaiset torjuivat sopimuksen, joka mahdollistaa EU:n laajentumisen.

Lipponen korosti kaikkien EU-maiden vastuuta Itä-Euroopan ja Baltian maille, jotka ovat liittymässä unioniin todennäköisesti vuonna 2004.

-Kyse on kansojen kohtalosta, jotka ovat niin paljon kärsineet historiassa. Ne ovat ansainneet pääsyn Euroopan unioniin, Lipponen sanoi.

Lipponen ei halunnut tässä vaiheessa arvioida, mitä mahdollinen kielteinen äänestystulos merkitsisi. Sen on arvioitu lykkäävän laajentumisen aikataulua. Lipponen korosti, että vastuu on Irlannin kansalla ja toivoi äänestäjien katsovan asioita Itä-Euroopan näkökulmasta.

-Kyse ei ole siitä, että saammeko me enemmän tai vähemmän rahaa unionilta. Kyllä suomalaiset ja irlantilaiset pärjäävät. Olemme niin kilpailukykyisiä. Nyt meidän pitää antaa uusille kansoille myös se sama mahdollisuus, Lipponen totesi.

Lipponen puhuu myöhemmin tänään Dublinin linnassa Irlannin kansallisessa keskustelufoorumissa. Puhe käsittelee pienten valtioiden ulkopolitiikan haasteita EU:ssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.