Mainos

Lipponen: Britannia ja EU yhtä mieltä Irakista

Pääministeri Paavo Lipposen ja Britannian pääministerin Tony Blairin mukaan Euroopan unionin ja Britannian näkemykset Irakin kysymyksessä ovat yhtenevät.

Ministereiden mukaan tärkeintä on se, että kysymystä käsittelee YK:n turvallisuusneuvosto. Heidän mukaansa oleellista on saada aikaan päätöslauselma ja katsoa toteutuuko se.

-Asetarkastajien on päästävä Irakiin. Vasta jos tämä ei toteudu, voi edes alkaa harkita voimankäytön mahdollisuutta, sanoi Lipponen Lontoossa.

Euroopan maat ovat ministereiden mukaan lähentyneet toisiaan Irakin kysymyksessä. Lipponen korosti sitä, että Britannia on voimakkaasti kannattanut Irakin kysymyksen käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa.

-Yhdysvallat on tullut mukaan Britannian ja koko EU:n linjaan. Jos Irak ei suostu yhteistoimintaan eli jos ensimmäinen päätöslauselma ei toteudu, sitten tarvitaan uusi päätöslauselma, sanoi Lipponen.

Laajeneminen ja maatalous erillään

Lipposen mukaan kysymykset uusista jäsenmaista ja EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta on pidettävä erillään. -Meidän mielestämme EU voi hyvin maksaa tukia uusille jäsenmaille 25 prosentin tasolta alkaen ja sitten nostaa prosenttia sataan. Tukien maksaminen komission ehdotuksen mukaisesti on täysin mahdollista, sanoi Lipponen.

Britannia, Saksa ja Ranska vastustavat suorien maataloustukien maksamista uusille jäsenmaille. Niiden mielestä EU:n budjetti ei kestä tukien maksamista heti jäsenyyden alusta. Lipponen toivoo, että maatalouden ongelmista sovitaan ennen Kööpenhaminan huippukokousta.

Budjettikuri pidettävä

Lipposen mukaan alijäämäisten EU-maiden on sitouduttava hoitamaan budjetin alijäämänsä.

-Elleivät alijäämämaat hoida asiaa kuntoon koko EU:n talouspolitiikka menettää uskottavuutensa ja keskuspankin toiminta vaikeutuu, sanoi Lipponen.

Hänen mukaansa alijäämää ei kuitenkaan tarvitse hoitaa laskusuhdanteen aikana, mutta kyseisten maiden sitoutuminen asiassa on tärkeätä. Muun muassa Saksalla ja Ranskalla on alijäämäinen budjetti.

-Budjettikuri on pidettävä. Jos vakaus- ja kasvusopimusta ei noudateta, se ei esimerkiksi paranna pyrkimyksiä saada Britannia euroalueeseen, lisäsi Lipponen.

Pohjoiselle ulottuvuudelle uusi painopiste

Lipposen ja Blairin mukaan pohjoisen ulottuvuuden uudeksi painopisteeksi tulee asettaa Venäjän terveyskysymys.

-Venäjää tulee tukea sen pyrkimyksissä torjua esimerkiksi hiviä, tuberkuloosia ja hepatiittia, sanoi Lipponen.

Venäjän terveyskysymyksestä pohjoisen ulottuvuuden uutena painopisteenä toivotaan sovittavan mahdollisesti jo seuraavassa EU-huippukokouksessa. Lipposen mukaan EU:n laajentuessa on tärkeä estää uusien sosiaalisten kuilujen syntymistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.