Linja-automaailman väriläiskä OnniBus mullisti joukkoliikenteen – siirtyy nyt uuteen omistukseen

Berner: palvelu paranee, hinnatkin ehkä laskevat 9:19

”Nopea. Halpa. Luotettava.” Tämä on suomalaisen joukkoliikenteen vuosikymmenen alussa mullistaneen OnniBusin tunnuslause. Koiviston Auton omistukseen tänään siirtyneen yrityksen tuoreimpiin tempauksiin kuuluu välipalatarjoilu bussimatkoilla.

OnniBusin perustivat Pekka Möttö, Petteri Rantala ja Lauri Helke vuonna 2012. Bussiliikennemarkkinat olivat vapautuneet pari vuotta aiemmin. Julkisuuteen yritys ponkaisi tarjoamalla poikkeuksellisen edullisia matkoja kaukoreiteille.

Myöhemmin se toi väriä maanteille punaisilla kaksikerrosbusseillaan. OnniBus otti kerrosbussit käyttöön heinäkuussa 2014 ensimmäisenä yhtiönä Suomen kaukoliikenteessä.

VR taipui alentamaan hintojaan

OnniBussin taksat ovat pakottaneet muun muassa VR:n alentamaan matkalippujensa hintoja. VR ilmoitti helmikuussa 2016 laskevansa kotimaan kaukoliikenteen junalippujen hintoja pysyvästi keskimäärin neljänneksen.

– Tässä on reilu neljä vuotta tehty vuorotta töitä suomalaisen pitkän matkan joukkoliikenteen kilpailukyvyn palauttamiseksi. Tämä on tosi hieno päivä, Pekka Möttö sanoi tuolloin Ylen haastattelussa.

Onnibus kertoi lisäksi olevansa kiinnostunut itse vuokraamaan raidekalustoa henkilöliikennekäyttöön.

Tämän vuoden elokuussa yhtiö nousi otsikoihin aloittamalla Helsinki-Jyväskylä -reitillä välipalatarjoilun.

– Huomattiin, että bussiin on hyvä saada pullan tuoksua, Lauri Helke totesi MTV Uutisille.

Kysyntäperusteisen hinnoittelun pioneeri

OnniBus.com-konseptissa paikat ovat ”kysyntäperäisesti hinnoiteltuja” ja liikennöinti tapahtuu pikavuorolinja-autoilla suorinta ja nopeinta reittiä kaupunkikeskustojen välillä. Edullisuuden mahdollistavat yhtiön mukaan linja-autojen hyvä täyttöaste ja internet pääasiallisena myyntikanavana.

Vuonna 2015 OnniBus.com äänestettiin asiakaskokemukseltaan Suomen parhaaksi ja vuonna 2016 OnniBus.com oli voittaja parhaan asiakasviestinnässä. Samana vuonna OnniBus.com äänestettiin Suomen neljänneksi luotetuimmaksi organisaatioksi Punaisen Ristin, Pelastakaa Lapset ry:n ja UNICEFin jälkeen.

”Liput alkaen 1 euro + 1 euron varausmaksu” -hinnoittelu jatkuu

Onnibusin liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa, ja henkilöstöä on 230. Linja-autoja yhtiöllä on 68. Viime vuonna OnniBus.com oli Kampin kaukoliikenneterminaalin suurin liikennöitsijä matkustajamäärällä mitattuna.

OnniBus.comin tavaramerkkinä oleva ”liput alkaen 1 euro + 1 euron varausmaksu” -hinnoittelu jatkuu yhtiön uuden omistajan Koiviston Auton mukaan myös jatkossa.

Koiviston Auto osti OnniBus.comin sijoitusyhtiö Souter Investmentsiltä. Sijoitusyhtiön omistukseen OnniBus siirtyi vuonna 2014.

Lue myös:

    Uusimmat