Liki miljoonan suomalaisen tilipussi uhkaa huveta joulun alla – muistutus jäänyt monilta huomaamatta

Verohallinto arvioi tiedotteessaan, että lähemmäs miljoonan suomalaisen tuloraja verokortissa voi ylittyä joulukuussa. Jos muutoksia veroprosenttiin ei tee, tili joulun alla uhkaa jäädä tavallista pienemmäksi.

Verohallinnon arvion mukaan 965 000 tuloraja ylittyy, jos he saavat loppuvuodesta samaa tahtia tuloja kuin vuoden 2023 tammi-syyskuussa. Mikäli tuloraja ylittyy, loppuvuoden tuloja verotetaan korkeammalla lisäprosentilla. 

− Nyt alkaa olla viimeinen hetki tarkistaa OmaVerosta, riittääkö verokortin tuloraja loppuvuodeksi. Jos tuloraja uhkaa ylittyä, kannattaa tehdä uusi verokortti. Kun uuden verokortin tekee nyt, muuttunut veroprosentti ehditään huomioida marras- ja joulukuun tulojen yhteydessä eikä vaikutus joulukuun palkkaan ole niin suuri, sanoo menettelypäällikkö Päivi Ylitalo Verohallinnosta.  

Verohallinto kertoo muistuttaneensa jo osaa asiakkaista Suomi.fi -viestillä, jos heidän tulorajansa verokortissa uhkaa ylittyä loppuvuodesta. 

Iso osa ei ole reagoinut muistukseen

Ehdotus uudeksi veroprosentiksi näytetään OmaVerossa, ja asiakas voi valita, haluaako hän päivittää veroprosenttinsa.

Tänä vuonna muistutusviestejä on jo lähetetty noin 90 000 tulonsaajalle, joista reilu viidennes on päätynyt hyväksymään ehdotuksen sellaisenaan tai muokattuna.

− Harmillisesti vajaat 50 000 henkilöä ei sen sijaan ole reagoinut ehdotukseemme lainkaan, Ylitalo sanoo.   

Hän kertoo, että kun omaa tulorajaa tarkistaa, kannattaa katsoa, mille ajalle tuloraja on merkattu.

− Jos verokortin on saanut Verohallinnolta viime joulu–tammikuussa eikä ole tehnyt uutta verokorttia vuoden 2023 aikana, verokortti on tullut voimaan helmikuussa 2023. Tästä syystä verokortille merkitty tuloraja on 11 kuukaudelle. Tulorajaa tarkistaessa tässä tapauksessa lasketaan tulot helmikuun alusta joulukuun loppuun, lomarahat mukaan lukien, Ylitalo kertoo.  

Ylitalo kertoo, että Verohallinto muistuttaa asiasta myös tekstiviesteillä. Näissä viesteissä ei ole linkkejä eikä niissä pyydetä asiakkailta tietoja. Verohallinnon viesteissä lukee Vero Skatt. Mikäli viestissä on esimerkiksi linkki, voi kyseessä olla huijaus.

Tavoitteemme on muistuttaa asiakkaita toimimaan ajoissa, jottei loppuvuonna tiedossa ole ikävää yllätystä, sanoo Ylitalo.

Lue myös:

    Uusimmat