Hallitus aikoo poistaa ensiasunnon verovapauden, kansanedustajien keskustelu kuumeni: "Tällä otetaan vain lisää velkaa"

Hallitus aikoo poistaa ensiasunnon verovapauden – "Tällä otetaan vain lisää velkaa" 11:12
Millaista asuntopolitiikkaa Suomen tulee tehdä, ettei meille synny pahamaineisia lähiöitä? Katso videolta!

Petteri Orpon (kok) hallitus kaavailee ensiasunnon verovapauden poistoa. Esitetty muutos kuumensi kansanedustajien keskustelun Huomenta Suomen keskustelussa. 

Ensiasunnon verovapauden poistaminen tehdään samassa lakipaketissa varainsiirtoveron laskemisen kanssa. Hallitus kertoi viime viikolla esittävänsä kiinteistöjen, asunto-osakkeiden ja arvopapereiden varainsiirtoveron laskemista. Näitä rahoittaakseen poistetaan ensiasunnon varainsiirtoverovapaus.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen nostaa esitetylle muutokselle kaksi perustelua.

– Tällä vauhditetaan loppuvuoden ajan asuntomarkkinoita, jotka ovat aivan pysähdystilassa. Ja siinähän tietenkin tarkoitus on, että asuntorakentaminen vauhdittuisi markkinoiden palautumisen myötä. Vältyttäisiin pahalta työllisyyden laskulta sillä alalla.

Toiseksi perusteluksi Valkonen nostaa sen, että muutoksella pyritään laskemaan yleisiä verokantoja.

– Varainsiirtoverosta tulisi pitkällä aikavälillä luopua kokonaan. Mutta koska se on yli 900 miljoonaa vuositasolla, niin se ei ole mahdollista. Mutta nyt pysytään sitä pikkuisen laskemaan.

Helpottaa muuttamista?

Myös vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö kannattaa varainsiirtoveron laskua.

– Minusta se on hyvä keino. Sen poisto piristää asuntokauppaa ja toisaalta se on ollut este työvoiman liikkuvuudelle. Iso ongelma on ollut se, että työvoiman tarve ja työvoima ei kohtaa, ja tämä on yksi keino helpottaa sitä.

Hyrkkö kuitenkin toteaa, ettei hyväksy sitä, että varainsiirtoveron lasku maksatetaan nuorilla ensiasunnon ostajilla.

Varainsiirtoveron laskemisella pyritään piristämään asuntokauppaa. Esimerkiksi valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) totesi esityksen helpottavan työn perässä muuttamista.

"Ahdinko on todella syvä ja vakava"

Myös keskustan kansanedustaja Hilkka Kempin mukaan on tärkeä tehdä toimia, jotka ratkaisevat kiinteistö- ja rakennusalan ahdinkoa. 

– Sieltä on tullut viestiä, että ahdinko on todella syvä ja vakava.

Kemppi kuitenkin on samoilla linjoilla Hyrkön kanssa sen suhteen, että linjaus kohdistuisi nuorten varallisuuteen. 

– Tämän päätöksen myötä otetaan itse asiassa lisää velkaa. Ei tätä kokonaan rahoiteta ensiasuntojen ostajien kiristyksellä, vaan puolet suunnilleen, 70 miljoonaa, otetaan velkaa. 

Kempin mielestä realistista talouspolitiikkaa olisi tehdä puolet pienempi varainsiirtoveron kevennys. Hyrkkö peräänkuuluttaa isompaa veroremonttia ja kutsui hallituksen veropolitiikkaa näpertelyksi. 

Ensiasunnon verovapauden poiston ja varainsiirtoveron laskemisen kaavaillaan tulevan voimaan ensi vuoden alusta.

Millaisia keinoja kansanedustajat ehdottavat asuinalueiden sosiaalisen eriytymisen ennaltaehkäisyksi? Vai syntyykö Suomeen Ruotsin lailla pahamaineisia lähiöitä? Katso videolta yllä!

Lue myös:

    Uusimmat