Liki 30 000 kuolemalta pelastettua lasta – kansainvälinen selvitys osoittaa rotavirusrokotusten tehon

6:40

Rotaviruksen aiheuttamat ripulikuolemat ovat vähentyneet selvästi rotavirusrokotteiden käyttöönoton jälkeen, kansainvälinen selvitys osoittaa. Rotavirus on merkittävin lasten ripulikuolemien aiheuttaja ympäri maailmaa.

Influessalta voi suojautua rokotteella. Videolla asiaa sänkyyn kaatavasta viruksesta.

JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat globaaliin aineistoon, ja niiden perusteella rotavirusinfektio aiheutti 260 miljoonaa ripulia ja tappoi lähes 130 000 alle viisivuotiasta lasta vuonna 2016. Näistä 100 000 Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Tutkijoiden arvioiden mukaan ilman rotavirusrokotuksia kuolemantapauksia olisi ollut noin 28 000 enemmän. Jos rokotukset olisivat kattavasti saatavilla varsinkin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, mahdollisesti jopa 80 000 ripulikuolemaa olisi estynyt niiden ansiosta.

Rokotteet eivät tavoita läheskään kaikkia lapsia

Ripuli on malarian ja keuhkokuumeiden ohella suurin pikkulasten kuolemien aiheuttaja maailmassa. Arviot sen aiheuttamista kuolemista vaihtelevat ja usein epävarmin tieto tulee maista, joissa ripuli on suurin uhka lasten terveydelle.

Rotavirusrokotteet ovat tehokkaita, mutta kansainvälisistä ponnisteluista huolimatta ne eivät vielä tavoita läheskään kaikkia lapsia. Rokotteiden lisäksi puhdas vesi, hygienia ja riittävä ravitsemus ovat avainasemassa ripulikuolemien vähentämisessä.

Suomessa rotavirusrokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2009. Meillä rotarokote annetaan kolmessa osassa 2, 3 ja 5 kuukauden iässä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja