Liki 11 vuoden tuomio taposta pysyi hovioikeudessa – kaksi turvapaikanhakijaa ryösti ja surmasi suomalaismiehen

Rovaniemen hovioikeus piti torstaina voimassa liki 11 vuoden vankeustuomion Kajaanin Otanmäen taposta ja törkeästä ryöstöstä.

Kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa ryösti ja surmasi 52-vuotiaan suomalaismiehen Otanmäessä viime vuoden syyskuussa. Käräjäoikeus tuomitsi henkirikoksesta kaksi miestä, joista raskaamman tuomion saanut Ali Qasim Hammood Beni Zaid, 29, valitti hovioikeuteen.

Beni Zaid väitti hovioikeudessa, että uhrin kuolema johtui kaatumisesta ja pään lyömisestä puuhun. Puolustuksen mukaan asiassa oli myös jäänyt näyttämättä, kumpi kaksikosta oli kohdistanut uhriin voimakkaampaa väkivaltaa.

Beni Zaidin rikoskumppani Ahmed Hussein Ali Ali tuomittiin käräjillä kuudeksi vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hän ei valittanut tuomiostaan.

Puolustus: Ei tavanomaista pahoinpitelyä väkivaltaisempaa

Beni Zaid myönsi lyöneensä uhria nyrkillä, potkineensa tätä jalkoihin sekä aiheuttaneensa tälle kolme pinnallista haavaa päähän "puukolla tökkimällä". Puolustuksen mukaan uhriin kohdistettu väkivalta ei ollut voimakkaampaa kuin "tavanomaisessa pahoinpitelyssä" käytettävä väkivalta.

Beni Zaidin mukaan uhri kaatui puuta päin ja löi päänsä vasta pahoinpitelyn jälkeen.

Kuolemansyylausunnon ja oikeuslääkärin todistajanlausunnon perusteella uhrin kuolema johtui useiden päävammojen yhteisvaikutuksesta. Hovioikeus katsoi, että Beni Zaid on vastuussa kaikesta uhrille tehdystä väkivallasta ja uhrille aiheutuneista vammoista.

– Ennen uhrin kaatumista puuta päin, Beni Zaid ja Ali ovat pahoinpidelleet uhria voimakkaasti ja pitkäkestoisesti. Pään puuhun lyöminen on ollut vain yksi osatekijä niiden vammojen kokonaisuudessa, jotka aiheuttivat uhrin kuoleman, oikeus totesi.

Oikeuden mukaan ottaen huomioon väkivallan voimakkuus, kesto ja kohdistuminen pään alueelle miehen on täytynyt käsittää, että seurauksena on varsin todennäköisesti uhrin kuolema.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Beni Zaid syyllistyi tappoon eikä muuttanut käräjäoikeuden langettamaa 10 vuoden ja 10 kuukauden vankeustuomiota. 

Lue myös:

    Uusimmat