Mainos

Liivijengiä syytetään ison rahan kiristyksestä – "Haluatko, että veljesi istuu rullatuolissa, koska sinä et maksanut?"

Neljää henkilöä syytetään Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä kiristyksestä, jossa mieheltä epäillään perityn väkivallalla uhkaamalla huomattavia rahasummia. Yksi syytetyistä on liivijengi United Brotherhoodin silloinen johtaja Keijo Vilhunen, jota on kuultu sittemmin myös Aarnio-tapauksen yhteydessä.

Jutun taustalla oli erään epäillyn tekemät satojen tuhansien eurojen sijoitukset yhtiöön, jonka edustajana uhri toimi. Epäilty alkoi syyttäjän mukaan vaatia sijoituksiaan takaisin ennen takaisinmaksun erääntymistä. Hän oli helmikuussa 2012 yhdessä kahden muun epäillyn kanssa tavannut uhria useita kertoja, uhaten tätä muun muassa väkivallalla.

Kahville jengivaatteissa

Syyttäjän mukaan epäillyt olivat muun muassa helsinkiläisessä kahvilassa tapahtuneessa tapaamisessa uhanneen, että kiristyksen kohteena ollut mies "lähtee tapaamisesta tarvittaessa muovikassissa". Häneltä uhattiin myös "repiä silmät päästä".

Yksi tapaamiseen saapuneista oli pukeutunut vaatteeseen, jossa oli United Brotherhood -nimisen ryhmän tunnus. Järjestöä on pidetty useissa käräjä- ja hovioikeuden tuomiossa järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Syyttäjän mukaan mies uhkasi miestä vaatevalinnallaan, herättäen mielikuvia uhria uhkaavasta väkivallasta.

Kiristyksessä miestä ja tämän läheisiä uhattiin väkivallalla käyttämällä muassa ilmauksia "Haluatko, että veljesi istuu rullatuolissa, koska sinä et maksanut?", "Haluatko, että tyttöystävällesi tapahtuu jotakin?", "Varo, ettei vanhempiesi talo pala", "Onko kiva lähteä aamulla ovesta kun ei tiedä, mikä sinua odottaa". Hänelle puhuttiin myös "kyytiin ottamisesta" pakottamiskeinona ja uhattiin "jengiläisten katkovan perheenjäsenten jalkoja", mikäli mies ei maksa vaaditusti. Uhkaavaa kieltä käytettiin myös velanperintän liittyvissä sähköposteissa.

Hotellilla paikalla itse rikollispomo

Toisessa tapaamisessa helsinkiläisessä hotellissa uhri kohtasi aiemmin tavanneensa United Brotherhoodin jäsenen lisäksi Keijo Vilhusen, joka toimi tuolloin järjestön johtajana. Hän oli pukeutunut järjestön tunnuksin kuvioituun vaatteeseen. He vaativat mieheltä 50 000 euron maksua siitä, että järjestö jäisi pois velanperinnästä. Summa uhattiin tarvittaessa periä miehen perheeltä tai lähipiiriltä.

Syyttäjän mukaan mies päätyi lopulta luovuttamaan epäillyille 300 000 euroa perittyjä velkoja, minkä lisäksi United Brotherhood -järjestön jäsenille yhteensä vähintään 84 000 euroa oikeudettomia perintäkuluja.

Syyttäjä vaatii Vilhuselle ja toiselle jäsenelle 3 vuoden 6 kuukauden ehdotonta vankeustuomiota. Kahdelle muulle osalliselle vaaditaan 2 vuoden 6 kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin jäsenten kohdalla tuomiota tulee koventaa, koska rikos tehtiin hänen mukaansa osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, ja se ehtiin palkkiota vastaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.