Mainos

"Aarnio yritti lavastaa minut huumerikolliseksi" – ex-jengiläinen hakee hätkähdyttävän suuria korvauksia

United Brotherhood -järjestöön kuulunut mies hakee täysin poikkeuksellisia korvauksia Aarnio-vyyhtiin liittyen.

Syyttäjän mukaan ex-jengiläinen yritettiin lavastaa Pasilan mieheksi ja yrityksen taustalla oli Jari Aarnio. Omassa loppulausunnossaan miehen puolustus ilmoittikin hakevansa kaikkiaan 250 000 euron korvauksia tapahtuneesta.

Summasta suurinta osaa, 200 000 euroa, mies vaatii Aarniolta, hänen alaisiltaan ja entiseltä United Brotherhoodin johtohahmolta Keijo Vilhuselta. Korvausta haetaan lavastusyrityksestä ja ihmisoikeusrikkomuksesta.

Syyttäjän ja ex-jengiläisen näkemyksen mukaan lavastusyrityksen ideoi Aarnio ja hän toteutti sen yhdessä Vilhusen ja mahdollisesti Aarnion alaisten kanssa. Mies esimerkiksi houkuteltiin tapaamaan Vilhusta kahteen otteeseen, jotta hän vaikuttaisi televalvontatietojen mukaan krp:n etsimältä Pasilan mieheltä.

Lisäksi Vilhunen vei syyttäjän mukaan yhden Pasilan miehen puhelimista UB:n kerhotiloihin Turkuun. Tämän jälkeen ex-jengiläinen otettiin kiinni ja Aarnion alainen määräsi kerhotiloihin kotietsinnän, jonka yhteydessä puhelin löytyi.

Miehen puolustusasianajaja Kari Ek myöntää, että korvausvaatimus on poikkeuksellisen korkea.

–  Vaatimuksen pitääkin olla normaalia korkeampi, koska kyseessä oli teko, jollaista ei ole rikoshistoriassamme sattunut. Poliisit ovat käyttäneet virka-asemaansa tahallisesti väärin ja ainakin Aarnio teki niin välttääkseen oman rikosvastuunsa. 

– UB:n johtohahmona Vilhunen puolestaan tiesi, että hänellä oli määräysvaltaa päämieheeni, Ek perusteli.

Koska miehen kiinniotto osoittautui syyttäjän ja Ekin mukaan perusteettomaksi, hakee hän korvauksia myös valtiolta. Hän vaatii valtiolta 50 000 euron kärsimyskorvauksia muun muassa salaisten pakkokeinojen perusteettomasta käytöstä ja perusteettomasta vapaudenriistosta.

– Hänet otettiin kiinni näyttävästi, kun hän oli hakemassa lastaan päiväkodista. Paikalla oli useita poliisiyksiköitä, mihin ei ollut mitään tarvetta. Hänen yksityiselämäänsä eikä perhe-elämäänsä kunnioitettu lainkaan, Ek lisäsi. 

Oikeudenkäynnissä paikalla ollut valtion edustaja totesi, että vaatimukset kuulostavat korkeilta. Hän muistutti, että mies oli perusteettomasti kiinniotettuna vain muutamia päiviä. 

Korvausten lisäksi puolustus otti kantaa lavastusyritykseen liitettyjen henkilöiden rangaistuksiin. Ek yhtyi syyttäjän vaatimuksiin ja katsoi, että Aarnion alaisetkin olisi tuomittava ehdottomiin vankeusrangaistuksiin asiassa.

Lisäksi ex-jengiläisen hankala elämäntilanne teki rikoksesta erityisen moitittavan.

– Miksi hän valikoitui uhriksi? Hänellä oli rikostausta, jotta hänet olisi mahdollista lavastaa syylliseksi huumerikokseen. Lisäksi hän oli eroamassa M.O.R.E:sta [järjestö on nykyisin osa United Brotherhoodia]. Viimeisenä syynä oli se, että hän asui sopivasti Pasilassa. Se, että he pyrkivät hakemaan uhrin, joka olisi mahdollisimman heikoilla, voidaan ottaa koventavana huomioon, Ek sanoi.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

*Juttua muokattu 9.3. klo 18.01.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.