Liittyvätkö Oulun törkeät seksuaalirikokset sittenkin toisiinsa? Poliisi selvittää nyt epäiltyjen yhteyksiä: "Huolestuttaa, onko tässä taustalla jotain, mistä ei vielä tiedetä" – Tämä kaikki tapauksista on kerrottu

Yksi Oulun epäillyistä on edelleen pakosalla 0:30
Yksi Oulun epäillyistä on edelleen pakosalla.

Oulussa poliisi tutkii viittä erillistä seksuaalirikoskokonaisuutta, joissa kaikissa uhrina on alaikäinen tyttö. Julkisuudessa on linjattu, etteivät tapaukset liity toisiinsa. Nyt poliisi kuitenkin tutkii, onko epäiltyjen tekojen takana sittenkin laajempaa suunnitelmallisuutta tai järjestäytymistä – eli liittyvätkö tapaukset toisiinsa jollain tavalla.

Asiaa selvitellään muun muassa siksi, että samankaltaisia tapauksia on tullut lyhyen ajan sisällä poliisin tietoon useita. Kaikissa epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä. Osa miehistä tuntee toisensa.

– Totta kai se on kysymyksenä, onko kuitenkin ollut sen tietyn yhteisön tai piirin sisällä sellaista järjestäytymistä ja suunnitelmallisuutta. Se on asia joka poliisia kiinnostaa, ja jota tapausten tutkinnassa selvitellään, rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo.

Toistaiseksi poliisin tietoon tällaisia seikkoja ei ole tullut. Se tosin tiedetään, että osaa tapauksista yhdistää sosiaalinen media.

– Ainakin kolmessa tapauksessa se on ollut keino, jolla on oltu jollain tavalla yhteydessä. Se on näytellyt omaa rooliaan. Muita tekoja yhdistäviä piirteitä ovat epäiltyjen taustat ja nuoret iät. Huolestuttaa, onko tässä taustalla jotain, mistä ei vielä riittävästi tiedetä.  

Uusia rikoksia voi paljastua

Jo joulukuun alkupuolella Oulun poliisi varoitti nuoria tyttöjä ja heidän vanhempiaan sosiaalisessa mediassa alaikäisiä houkuttelevista miehistä.

Poliisin julkaisemassa tiedotteessa kerrottiin, että Oulun seudulla on tullut ilmi tapauksia, joissa ulkomaalaistaustaiset, usein Suomen kieltä taitamattomat miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin.

– Nuorten on syytä olla tarkkaavaisia ja vanhempien tietoisia siitä, kenen kanssa lapsensa viettävät aikaa netissä sekä muutoin vapaa-aikana. Epäilyttävistä henkilöistä ja yhteydenottajista tulee ilmoittaa poliisille, tiedote kertoi.

Kiiskisen mukaan poliisi ei ole saanut viime päivinä uusia ilmoituksia lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hän pitää silti mahdollisena, että nyt tutkittavina olevien tapausten myötä ilmi tulee vielä uusia rikosepäilyjä ja uusia uhreja.

– Toivottavasti näin ei tapahdu. Mutta tutkinta on jo nyt kohtuullisen laaja, ja epäiltyjä on paljon. On pakko myöntää, että mahdollista se on.

Viimeisin tapaus julkisuuteen tällä viikolla

Koko Suomea järkyttäneen rikossarjan viimeisin tapaus tuli julkisuuteen maanantaina, kun 23-vuotias ulkomaalaistaustainen mies vangittiin Oulun käräjäoikeudessa. Miestä epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Näiden rikosten epäillään tapahtuneen 12. marraskuuta. Tapaus tuli poliisin tietoon jo aiemmin, kun uhri ilmoitti tapahtuneesta poliisille itse. Epäilty saatiin kiinni vasta joulukuun puolella.

Tätä tapausta ennen Oulun poliisi on tiedottanut neljästä vastaavasta rikoskokonaisuudesta.

Kaksi tapausta Tuirassa

Poliisi epäilee, että kaksi alle 15-vuotiasta tyttöä joutui seksuaalirikosten uhriksi Oulun Tuiran kaupunginosassa 17. marraskuuta.

Julkisuuteen on kerrottu, että tekojen uskotaan tapahtuneen ulkoilmassa, ja että tekijöiksi epäillään kahta miestä, jotka tuntevat toisensa.

Toista miehistä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Toista ainoastaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Ensimmäinen miehistä on tutkintavankeudessa. Myös jälkimmäinen mies oli aiemmin vangittuna rikoksesta epäiltynä. Hänet on sittemmin vapautettu. Poliisi kertoi vapauttamisen yhteydessä, että vangitsemiselle ei löytynyt enää perusteita.

– Epäilty rikos ei ole siinä määrin vakava ja esitutkinnassa on päästy eteenpäin, rikosylikomisario Markus Kiiskinen perusteli Kalevalle vapauttamisen aikaan.

Poliisi vaitonainen törkeästä raiskauksesta lokakuussa

Poliisi on kertonut tutkivansa myös 7. lokakuuta tapahtuneeksi epäiltyä törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta.

Tästä tapauksesta ei ole kerrottu paljoa julkisuuteen.

Rikoksista epäilty on vuonna 1975 syntynyt ulkomaalaistaustainen mies. Hän on tällä hetkellä tutkintavankeudessa.

Rikosylikomisario Kiiskisen mukaan poliisi ei aio tiedottaa asiasta enempää.

Kovin rikosepäily: Hieman yli 10-vuotias kahdeksan miehen uhrina

Ensimmäisenä julkisuuteen tullut ja suurinta mediahuomiota saanut Oulun seksuaalirikosepäily liittyy hieman yli 10-vuotiaaseen, jonka uskotaan joutuneen kahdeksan aikuisen miehen uhriksi.

Poliisi epäilee, että miehet käyttivät lasta hyväksi kuukausien ajan kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana. Tekojen epäillään tapahtuneen miesten asunnoissa.

Osaa miehistä epäillään sekä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta että pahoinpitelystä. Osaa epäillään vain joistain näistä teoista.

Miehistä seitsemän istuu tällä hetkellä vankilassa rikoksesta epäiltynä. Myös kahdeksas epäilty on vangittu, mutta poissaolevana. Hän on tällä hetkellä pakosalla.

Poikkeuksellisia piirteitä

Kahdeksannen epäillyn tavoitteluun on liittynyt poikkeuksellisia piirteitä. Yksi niistä on se, että poliisi päätti julkaista miehen kuvan ja nimen sen jälkeen, kun häntä ei muilla tavoilla tavoitettu.

Päätös oli ilmeisen oikea, sillä pian tietojen julkaisemisen jälkeen kerrottiin, että mies oli saatu kiinni Saksassa. Tämä tuli osin yllätyksenä, sillä aiemmin poliisi kertoi, että miehen uskotaan oleskelevan Suomessa.

Kiinnioton jälkeen tapahtui kuitenkin jotain erikoista: mies päästettiin vapaaksi jonkinlaisesta sekaannuksesta johtuen.

Kävi ilmi, ettei Saksassa tapahtunut pidätys ollutkaan liittynyt Oulun seksuaalirikoksiin, vaan mies oli ollut Saksan poliisin hallussa jonkin toisen asian tiimoilta.

Mies oli myös ehditty vapauttaa, ennen kuin häntä oli ryhdytty siirtämään Suomeen. Miehestä oli tehty kansainvälinen etsintäkuulutus, muttei kansainvälistä pidätysmääräystä.

Yksi epäilty pakenee

Poliisi selitti kömmähdystä maiden viranomaisten välisellä tietokatkoksella. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen kuvaili asiaa ikäväksi ja noloksi vahingoksi.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, oliko poliisi tehnyt asiassa virheen.

– Se jää muiden harkittavaksi onko vai eikö. En itse koe tehneeni virhettä, vaan olemme edenneet normaalilla tavalla, hän kommentoi aiemmin.

Kiiskinen kertoo nyt, ettei poliisille ole vieläkään selvinnyt sen tarkemmin, mistä syystä mies oli alun perin ollut Saksan poliisin hallussa tai kuinka kauan.

Hänen mukaansa poliisilla ei tällä hetkellä ole tietoa miehen olinpaikasta. Oulun poliisilaitos selvittää asiaa yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa.

Kiiskisen mukaan on mahdollista, että mies pakenee poliisia tietoisesti.

Lue myös:

    Uusimmat