Oulun seksuaalirikoksista epäilty mies luovutetaan tänään Saksasta Suomeen – miestä epäillään alle 15-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

1:33
KRP:n rikosylikomisario arvioi, että Oulun epäillyn seksuaalirikokset ovat vasta "jäävuoren huippu"

Oulun seksuaalirikoksista epäilty ja aiemmin kansainvälisesti etsintäkuulutettu mies luovutetaan tänään Saksasta Suomeen. Mies lennätetään tänään Suomeen ja huomenna häntä vaaditaan vangittavaksi Oulun käräjäoikeudessa.

Mies on jo aiemmin vangittu Oulun käräjäoikeudessa poissaolevana.

– Hänen vangitsemisensa tulee vielä käsitellä paikan päällä ja vangitsemiskäsittely pidetään huomenna, tapauksen tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista kertoo.

Miehen luovuttamisesta Suomeen uutisoi ensimmäisenä Yle.

Liittyy laajimpaan juttuun

Saksassa kiinniotetun miehen epäillään liittyvän laajimpaan seksuaalirikosjuttuun, jossa uhriksi joutui alle 15-vuotias suomalaistyttö. 

Jutussa on yhteensä kahdeksan epäiltyä, jotka kaikki ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä. Rikoksia tutkitaan nimikkeillä törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja pahoinpitely.

Yhteensä yhdeksän tapausta

Oulun poliisi tutkii yhteensä yhdeksää alaikäiseen lapseen kohdistuvaa seksuaalirikosta. Kaikissa tapauksissa epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä. Epäiltyjä on tällä hetkellä 16. Heistä 13 on tutkintavankeudessa.

– Kaikki näihin juttuihin liittyvät epäillyt on nyt tavoitettu ja kaikki ne epäillyt ovat kiinniotettuja, joiden haluammekin olevan, Kiiskinen kertoo.

Kaikki seksuaalirikoksiin liittyvät uhrit ovat alaikäisiä suomalaisia tyttöjä. Yksi seksuaalirikoksen uhreista kuoli viime syksynä. Poliisin mukaan hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta.

Poliisin mukaan kaikkien juttujen esitutkinnat ovat jo pitkällä. Ensimmäiset tutkinnat lähtevät syyteharkintaan helmikuun loppuun mennessä ja kaikki loputkin kesään mennessä.

Ainakin yksi uhri huumattiin

Yhdessä tapauksessa poliisi epäilee, että uhriksi joutunut tyttö oli huumattu tiedottomaan tilaan ennen seksuaalirikoksia.

– Kyse ei ole tästä laajimmasta jutusta, vaan yhdestä muusta. Tutkimme sitä, oliko uhri huumattu. Siihen juttuun liittyy epäiltyjen osalta huumausainerikoksia. Muiden juttujen osalta ei ole tullut esiin uhrin huumaamista, Kiiskinen kertoo.

Ensi viikolla keskustelutilaisuus

Oulun kaupungintalolla järjestetään ensi viikon maanantaina kaikille avoin turvallisuusinfo kello 9-12, jossa käsitellään kaupunkia kuohuttaneita seksuaalirikoksia.

– Keskustelu on käynyt niin vilkkaana, että päätimme järjestää avoimen tilaisuuden, johon tulee paikalle kaupungin johtoa, poliisin edustajia ja turvallisuusviranomaisia. Siinä tilaisuudessa keskustellaan varmasti vahvasti tästä seksuaalirikosilmiöstä, Kiiskinen sanoo.

Tilaisuus näytetään suorana myös Oulun kaupungin nettisivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja