Mainos

Oulun poliisi on etsintäkuuluttanut seksuaalirikosvyyhtiin kytkeytyvän miehen – jos epäiltyä ei löydy, poliisi saattaa julkaista miehen kuvan

1:33

Oulun lapsiin kohdistuvassa seksuaalirikosvyyhdissä on etsintäkuulutettuna yksi henkilö, jonka epäillään liittyvän tapaukseen. Poliisilla on syytä epäillä, että etsintäkuulutettu mies on myös syyllistynyt rikokseen. Hän on Oulua järkyttäneiden seksuaalirikostapausten kymmenes epäilty. 

Video: KRP:n rikosylikomisario Rikospaikan haastattelussa seksuaalirikostapauksiin liittyen.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista kertoo, että yksi ulkomaalaistaustainen, yli 20-vuotias mies on etsintäkuulutettu epäiltynä Oulussa tutkittavaan lapsiin kohdistuneeseen seksuaalirikosvyyhtiin.

Henkilöä etsitään Suomesta, mutta poliisi ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, että henkilö on poistunut maasta.

– Hänet on etsintäkuulutettu todennäköisin syin epäiltynä rikokseen syyllistymisestä, mutta rikosnimikkeitä en tässä vaiheessa halua tarkentaa.

Poliisi saattaa julkaista epäillyn kuvan

Toistaiseksi etsintäkuulutus on poliisin sisäinen, eli poliisi ei ole julkaissut epäillyn tuntomerkkejä tai valokuvaa.

Kiiskinen kuitenkin muistuttaa, että kuvan julkaisu on yksi keino, jota voidaan käyttää henkilön tavoittamiseksi, jos mikäli epäiltyä ei löydetä.

– Kuvan julkaisu on päätös, jota pohditaan ensi viikolla viimeistään, jos häntä ei ole tavoitettu aiemmin. Henkilön tietoja ja kasvot julkaistaan yleensä, jos kyse on vakavasta rikoksesta ja henkilö aiheuttaa välitöntä vaaraa.

– Vaikka rikoskokonaisuus on vakava, toistaiseksi ei ole sellaisia elementtejä, että kuvaa tarvisi julkaista.  

Julkaisu saattaisi johtaa oman käden oikeuden käyttöön

Kiiskinen kertoo, että poliisi on hyvin tietoinen vihan ja halveksunnan tunteista, joita kyseiset rikokset ovat herättäneet kansalaisissa.

Kuvan julkaisu saattaisi johtaa myös ihmisten oman käden oikeuden käyttöön.

– Sekin on yksi näkökulma, miksi epäillyn tuntomerkkejä ei ole vielä julkaistu, mutta ei keskeinen peruste.

– Vetoan ihmisiä pitämään pään kylmänä: Vaikka epäillyn kuva julkaistaisiinkin, ei lähdetä käymään kenttäoikeutta missään päin, eikä kehenkään ulkomaalaistaustaiseen liittyen.

Muiden seksuaalirikosten mahdollisuus selvitetään

Oulua viime päivät järkyttäneessä lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikostapauksissa on tällä hetkellä yhteensä kymmenen ulkomaalaistaustaista epäiltyä.

Rikoksen uhreja on kolme ja tutkintavankeudessa istuu tällä hetkellä kahdeksan rikoksesta epäiltyä henkilöä. Yksi henkilö on päästetty tutkintavankeudesta vapaaksi.

Laajemmassa tapauksessa epäiltyjä on seitsemän ja rikosten uhri on kymmenenvuotias tyttö. Tapauksen rikosnimikkeitä ovat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus ja pahoinpitelyitä. Teot ovat tapahtuneet kuluvan vuoden aikana.

Kiiskinen kertoo, että osana esitutkintaa poliisi selvittää, ovatko rikoksesta epäillyt syyllistyneet mahdollisesti myös muihin seksuaalirikoksiin.

– Tapauksessa on useita epäiltyjä, rikosnimikkeet ovat vakavat ja rikoksen tekoaika on pitkä, joten on mahdollista, että he ovat syyllistyneet myös muihin rikoksiin.

Voiko uhreja olla lisää? 

Lisäksi selvitetään, voiko uhreja olla lisää. Yksi tekijä, joka saattaa puoltaa uusien uhrien esilletuloa, on sosiaalisen median keskeinen merkitys rikosvyyhdissä.

– Tietysti toivomme, että näin ei olisi. Mutta se on mahdollista, joten se on asia, joka täytyy tarkkaan perata.

Poliisi varoitti aiemmin tällä viikolla, että ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat yrittäneet houkutella tyttöjä kontaktiin kanssaan. Pahimmillaan tämä on johtanut vakaviin seksuaalirikoksiin.

– Sosiaalinen media on nopea ja helppokäyttöinen, juuri tämän asian vuoksi tätä selvitetään niin tarkkaan kuin mahdollista.

Poliisilla useita tutkintakeinoja

Kiiskinen ei halua vielä tässä kohtaa tutkintaa avata, onko poliisi käyttänyt pakkokeinoja, kuten kotietsintää, seksuaalirikosten tutkinnassa.

– Yleisellä tasolla totean, että tekninen tutkinta on osa rikoksen tutkintaa, kun rikos on näin vakava ja sen selvittämisintressi erityisen korkea. Siihen käytetään kaikkia tarvittavia keinoja.

– Nimikkeet ovat sen kaltaisia, että telepakkokeinoihin on pakkokeinolain puitteissa mahdollisuus ja moneen muuhunkin kuin vain kotietsintään. Sitä tehdään niin paljon kuin on tarvetta ja tarkoituksenmukaista, Kiiskinen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja