Oulun poliisi kertoo lisätietoja tuoreimmasta lapsen raiskausepäilystä: 15-vuotias tyttö hälytti itse apua teon jälkeen – poliisi pelkää, että lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä paljastuu vielä lisää

Oulussa raiskattu lapsi on hieman yli 10-vuotias suomalaistyttö 0:43

Oulun poliisilaitos tutkii tällä hetkellä yhteensä viittä alaikäiseen tyttöön kohdistunutta törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta. Kaikissa tapauksissa epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Viimeisin tapaus tuli julkisuuteen eilen, kun 23-vuotias ulkomaalainen mies vangittiin Oulun käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Poliisi tiedotti tänään, että teon uhriksi joutui 15-vuotias kantasuomalainen tyttö. Epäilty teko tapahtui marraskuun 12. päivä yksityisasunnossa Oulussa.

– Tapaus tuli poliisin tietoon hälytystehtävänä. Uhri teki hälytyksen poliisille hyvin pian teon tapahduttua, mutta kesti aikaa ennen kuin poliisi sai epäillyn tekijän kiinni, rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista kertoo.

Poliisi sai epäillyn miehen kiinni vasta joulukuussa, muutama viikko teon jälkeen. Hänet vangittiin eilen.

– Alustavassa kuulustelussa mies on kiistänyt syyllistyneensä näihin tekoihin, Kiiskinen kertoo.

Poliisi selvittää sitä, tunsivatko epäilty tekijä ja uhri toisensa entuudestaan jollain tavalla.

Laajamittaisin rikossarja jatkui kuukausia

Lukuisat lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt ovat kuohuttaneet Oulua viime viikkoina. Eniten järkytystä on herättänyt tapaus, jossa hieman yli 10-vuotiaan tytön epäillään joutuneen laajamittaisen ja pitkäkestoisen rikossarjan uhriksi.

Yhteensä kahdeksaa ulkomaalaistaustaista miestä epäillään tytön törkeästä raiskauksesta. Suurinta osaa miehistä epäillään lisäksi törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Muutamia heistä epäillään myös tytön pahoinpitelystä.

Kaikissa rikoksissa on uhrina sama suomalainen tyttö.

Epäillyt rikokset tapahtuivat epäiltyjen asunnoissa. Teot jatkuivat vähintään useita kuukausia tämän vuoden aikana.

Viimeisin epäillyistä tekijöistä saatiin kiinni viime viikolla etsintäkuulutuksen jälkeen Saksasta, mutta tänään poliisi tiedotti, että Saksan poliisi laski miehen vahingossa vapaaksi. Nyt hänet on vangittu poissaolevana ja etsintäkuulutettu kansainvälisesti.

Tuiran tapaukset tapahtuivat ulkona

Näiden tapausten lisäksi poliisi tutkii myös kahta Oulun Tuirassa tapahtunutta lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta. Toisen tapauksen epäillään olevan törkeä.

Molemmissa tapauksissa uhrit ovat noin 15-vuotiaita lapsia. Epäillyt miehet ovat ulkomaalaisia.

– Nämä Tuiran jutut ovat kaksi erillistä tapausta, joissa on kaksi erillistä tekijää ja eri uhrit, Kiiskinen selvittää.

Tuiran epäillyt seksuaalirikokset tapahtuivat ulkona. Muut tutkinnassa olevat rikokset tapahtuivat yksityisasunnoissa.

Lisäksi Oulun poliisi tutkii lokakuussa tapahtunutta törkeää raiskausta ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, jossa niin ikään ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään syyllistyneen mainittuihin rikoksiin. Poliisi ei tiedota tästä asiasta enempää.

Ei enää yksittäistapauksia

Oulun poliisi on ymmärrettävästi huolissaan siitä, että kaupungissa on lyhyessä ajassa tullut ilmi näin monta lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosepäilyä.

– En halua enää tarkoituksellakaan käyttää sanaa yksittäistapaus, näitä on nyt niin paljon ja jutuissa on sen verran yhtäläisyyksiä. Nämä huolestuttavat meitä, Kiiskinen sanoo.

Poliisin mukaan suurimmassa osassa rikoksista sosiaalisella medialla on ollut oma roolinsa.

– Se ei ole tietenkään ongelman ydin, mutta sosiaalisella medialla on ollut roolinsa rikosten alkuvaiheessa.

Rohkeasti ilmoitettava poliisille

Tällä hetkellä poliisilla on epäiltyihin seksuaalirikoksiin kymmenen henkilöä tutkintavankeudessa.

– Vaikka puheena olevissa rikoksissa ei näyttäisi olevan liittymiä keskenään toisiinsa, on tämän kaltaisten rikosten viimeaikainen määrä sekä niiden samankaltaiset piirteet erittäin huolestuttava asia, poliisi tiedotti tänään.

Poliisi ja muut yhteistyöviranomaiset pohtivat nyt sitä, miksi juuri Oulussa on tapahtunut niin paljon epäiltyjä seksuaalirikoksia.

– Kyllä pelkona on, että näitä tulee vielä lisää poliisin tietoon. Jos rikoksia on lisää, niin pyydämme rohkeasti ilmoittamaan niistä poliisille, vaikka tilanne onkin vaikea ja henkinen kärsimys kova. Kannustamme kuitenkin hakemaan apua, Kiiskinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat