"Liikunta ei saisi olla yksi stressin aihe lisää" – näin teet liikunnasta elämäntavan

Tammikuu on aikaa, jolloin kuntosalit ja lenkkipolut pursuavat innokkaista, kesäkuntoa havittelevista ihmisistä. Mutta, entä jos tällä kertaa et yrittäisikään päästä kesäksi kuntoon, vaan elämäksi kuntoon?

Tätä asiaa peräänkuuluttaa personal trainer ja yrittäjä Johanna Muhonen, jonka mielestä liikunnasta ja terveellisestä tulisi tehdä nopeiden kuurien sijaan elämäntapa. Kaikkien tulisi hyväksyä myös se, ettei kaiken tarvitse tapahtua viikossa – tai edes kuukaudessa.

Kaikille muutoksesta haavaileville Muhosella on yksi tärkeä neuvo; ei saisi ahnehtia liikaa, vaan lähteä hakemaan ennen kaikkea hyvää oloa.

– Varsinkin jos on pidempi tauko liikunnasta, ihmiset alkavat helposti ahnehtia, ja monilla voi olla hyvinkin epärealistiset mielikuvat liikkumisesta, Muhonen toteaa.

"Olen aina sanonut, etten usko kesäksi kuntoon -juttuihin, vaan elämä kuntoon -juttuun."
– Johanna Muhonen

Jotta homma ei menisi niin sanotusti yli, Muhonen korostaa suunnitelmallisuuden, tiedonhankinnan ja mahdollisuuksien mukaan personal trainerin palkkaamisen perään. Kun tietää, mitä ja milloin tekee, liikunta on mahdollista sovittaa osaksi elämää kiireisessäkin elämänvaiheessa.

– Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten treeniviikot kannattaa suunnitella etukäteen. Jos hommassa ei ole järkeä, monesti into loppuu yhtä nopeasti kuin se alkoikin, Muhonen toteaa.

"Jos aikaa haluaa löytää, se on tahtokysymys"

Jos liikunnasta on takana pitkä tauko tai liikuntataustaa ei ole lainkaan, Muhonen suosittelee lähtemään liikkeelle ilmaisesta ja kaikkien saatavilla olevasta kävelystä. Kun liikunta on löytynyt jälleen osaksi elämää, seuraava askel on siirtyä lihaskuntotreenien ja liikunnan monipuolistamiseen. 

– Olen aina suositellut kuntosalia, mutta olen myöskin aina sanonut, ettei siihen pitäisi jäädä, vaan harrastaa monipuolisesti lihaskuntotreenejä ja aerobista liikuntaa.

– Lähtökohtana on, että jos harrastat pelkästään juoksua, suosittelen ottamaan mukaan juoksua tukevaa kuntosaliharjoittelua. Jos puolestaan käyt taas paljon salilla, suosittelen mukaan myös aerobista liikuntaa, kuten spinningiä, juoksua, uintia tai kävelyä, Muhonen neuvoo.

Jos tavoitteena on painonpudotus tai muu tavoite, Muhonen suosittelee liikkumaan monipuolisesti kolmesta viiteen kertaa viikossa. Kiireistä elämää viettäville tämä voi tuntua suurelta määrältä, mutta Muhosen mukaan aikaa löytyy aina; ensin pitää vain käydä itsensä kanssa keskustelu siitä, haluanko sitä aikaa löytää. Jos aikaa ei muuten löydy, nopean treenin pystyy tekemään aina vaikka kotona, Muhonen lisää.

– Ihmisillä on nykyaikana niin paljon aikaa näpytellä kännykkää ja katsoa telkkaria. Jos aikaa haluaa löytää, se on vain tahtokysymys.

Vaikka viikon olisi suunnitellut kuinka hyvin etukäteen, täytyy myös oppia hyväksymään se, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Silloin kun näin käy, asiaa ei Muhosen mukaan kannata jäädä liikaa murehtimaan. Joskus elämä vain on sellaista – täynnä yllätyksiä.

Ihmisten pitäisi myös muistaa nauttia elämästä

Monesti innostus liikuntaa kohtaan saattaa loppua lyhyeen siitä yksinkertaisesta syystä, että liikunta ei tunnu mukavalta tai juuri siltä omalta jutulta. Muhonen kannustaakin kokeilemaan sitkeästi monipuolisesti eri lajeja, sillä niiden joukosta löytyy taatusti joku, joka miellyttää itseä. Kaikkien ei tarvitse tykätä salilla käymisestä tai juoksulenkeistä, ja se on täysin ok.

– Liikunta ei saisi olla yksi stressin aihe lisää, eikä liikkumista kohtaan pitäisi luoda älyttömiä paineita, Muhonen muistuttaa.

– Jos ei pidä kuntosalista, voi hyvin mennä ryhmäliikuntatunnille tai nyrkkeilyyn. Pitää löytää juuri se laji, mikä tuntuu itseltä hyvältä ja mistä nauttii. Tällä tavoin se tulee helpommin osaksi elämää.

Muhonen peräänkuuluttaakin hyvinvointia ja armollisuutta itseään kohtaan. Vaikka liikunta on tärkeä osa elämää, elämän ei pitäisi olla vain pelkkää urheilua, vaan asia, joka auttaa sinua jaksamaan muussa elämässä. Kuntosalista ei tarvitse tulla kolmas työ.

– En tiedä, vaativatko ihmiset itseltään liikaa vai onko se yhteiskunta, joka vaatii meiltä paljon kaikessa; ulkonäön, uran ja kaiken pitää olla tip top. Ihmisten pitäisi tehdä enemmän asioita, joista he pitävät, eikä sitä, mitä he luulevat, että pitäisi tehdä.

– Kokonaisvaltainen hyvinvointi on sitä, että muistaa myös nauttia elämästä, Muhonen muistuttaa.

***


Lue myös:

    Uusimmat