Mainos

Liikenneturva pelkää halvan viinan näkyvän liikenteessä

Nuorten kuolonkolareissa alkoholiepäilyt ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2005.

Liikenneturva pelkää, että viinan veroale näkyy jo liikenteessä. Nuorten rattijuopumuskuolemat ovat kasvussa, varoittaa tutkimuspäällikkö Sirpa Rajalin.

Kaikkia viime vuoden liikennekuolemia tarkasteltaessa käy ilmi, että niiden määrä väheni merkittävästi edellisvuodesta. Nuorten kuljettajien liikennekuolemien jyrkkä kasvu on kuitenkin hyvän kehityksen kääntöpuoli.

Tutkijalautakuntien mukaan alle 25-vuotiaiden kuljettajien aiheuttamissa kuolonkolareissa alkoholiepäilyt ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2005. Viime vuonna epäilyjen määrä oli 32 ja toissa vuonna 17.

Nuorilla on muita isompi riski

Kun alkoholin veroale vuonna 2004 toteutettiin, Liikenneturva esitti huolensa sen vaikutuksista erityisesti nuorten kuljettajien turvallisuuteen. Heillä riski joutua rattijuoppona kuolonkolariin on kolminkertainen verrattuna muun ikäisiin kuljettajiin. Alkoholi vaikuttaa voimakkaimmin uusiin kuljettajiin, joiden taidot eivät vielä ole ajokokemuksen myötä automatisoituneet.

Liikenneturvan mielestä valistuksen ja kampanjoinnin tueksi tarvitaan nyt tehostettua rattijuopumusvalvontaa, promillerajan alentamista 0,2 promilleen ainakin uusilla kuljettajilla ja alkolukon nykyistä nopeampaa käyttöönottoa toistuvasti rattijuopumukseen syyllistyville. Lisäksi tulevaan hallitusohjelmaan olisi otettava monipuolinen ohjelma rattijuopumuksen torjumiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.