Mainos

Liikenne väheni kesällä, liikenteen uhrien määrä laski

Suomen teillä on ollut tänä vuonna viimevuotista turvallisempaa. Kesällä pääteillä ylipäätään ajettiin vähemmän kuin aiemmin, mikä osaltaan selittänee myös kaunistuneita onnettomuuslukuja.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan liikenteessä on kuollut vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana 204 ihmistä. Tämä on 48 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Elokuussa liikenteessä henkensä menetti yhteensä 27 ihmistä. Toistaiseksi kuluvan vuoden synkin kuukausi on ollut heinäkuu. Tuolloin liikenteessä kuoli 36 henkeä.

Tiehallinnon tilastojen mukaan pääteillä ajettiin kesällä hieman vähemmän kuin viime kesänä. Tiestöpäällikkö Reijo Prokkola uskoo, että liikenteen väheneminen on vähentänyt osaltaan myös onnettomuuksia.

Ainakin onnettomuudet ovat vähentyneet nimenomaan kesäkuukausina. Viime vuoden kesä-elokuussa teillä kuoli 128 ihmistä, tänä vuonna kuolonuhreja tuli 85. Prokkolan mukaan kokemukset osoittavat, että liikennemäärien pieneneminen näkyy onnettomuustilastoissa. Kesällä liikenne väheni kuitenkin vain noin 2,5 prosenttia.

- En sitten tiedä, olisiko näin pienellä vähenemisellä näin suuri vaikutus, Prokkola aprikoi.

Liikenne väheni selvimmin Lapissa

Prokkola arvioi, että kesäliikenteen väheneminen johtuu ennen kaikkea kallistuneesta polttoaineesta. Asiasta ei ole varsinaista tutkimustietoa, mutta tiehallinto on havainnut, että polttoaineen hinta vaikuttaa nopeasti autoiluun. Esimerkiksi pari vuotta sitten elokuulle osunut bensiinin ja dieselin hintapiikki pudotti liikennemääriä nopeasti viidellä prosentilla.

- Kalliimpi polttoaine näyttää karsivan turhaa ajelua, Prokkola summaa.

Tämän vuoksi vaikutus on suurin kesällä, jolloin ajetaan eniten vapaa-aikana.

Selvimmin kesän liikenne väheni Lapissa, jossa henkilöautoja ajeli teillä noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime kesänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.