"Liiga on ampunut itseään jalkaan" – näillä keinoilla Suomi-kiekko paranee

Vilttiketju: Mitä odottaa tulevalta jääkiekkokaudelta? 10:52

Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelainen, KHL-seura Jokerien omistajuudesta luopuva Hjallis Harkimo ja Tulosruudun toimituspäällikkö Teemu Niikko ruotivat kriittisesti SM-liigan ja suomalaisen jääkiekon ongelmia.

Kortelainen, Harkimo ja Niikko sanovat kuin yhdestä suusta: jääkiekon SM-liigan joukkuemäärän on annettu kasvaa liian suureksi.

"Siellä on ihan liikaa joukkueita."

Suomalaisessa pääsarjassa tahkoaa tätä nykyä 15 joukkuetta, kun tuoreimpina tulokkaina mukaan on otettu Mikkelin Jukurit vuonna 2016, Kouvolan KooKoo vuonna 2015 ja Vaasan Sport vuonna 2014.

– Minusta liiga on ampunut itseään jalkaan sillä, että sitä on laajennettu. On otettu mukaan liikaa joukkueita. Ja nyt jos mietitään liigan tulevaisuutta, isot joukkueet ovat hallihankkeiltaan Tampereella, Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Se tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa suuret seurat kasvattavat eroa. Niiden infra paranee, ja pienet jäävät vielä jälkeen. Se on jatke sille, että CHL tulee olemaan tärkeämpi isoille seuroille, Kortelainen sanoi Huomenta Suomen Vilttiketjussa.

Harkimo ei usko, että SM-liigan joukkuemäärä tulisi vähenemään lähitulevaisuudessa, vaikka se olisi suomalaisen jääkiekon kannalta toivottavaa.

– Minusta suurin ongelma on, että siellä (SM-liigassa) on ihan liikaa joukkueita. Ja kun tiedän päätöksenteon, sieltä ei tule ikinä häviämään yhtään joukkuetta, koska kaikkien pitää olla yksimielisiä. Kukaan ei tule haluamaan, että sieltä pudotetaan. Siellä pitäisi olla 12 tai 10 joukkuetta ja pitäisi olla karsinnat niin kuin Ruotsissa on. Silloin Mestiksessä olisi järkeä ja se kehittyisi. Se kehittäisi suomalaista jääkiekkoa. Siihen meidän olisi pakko päästä, Harkimo linjasi.

Suuria tunteita Suomessa herättävä Jokerit suuntasi SM-liigasta kauden 2013–2014 jälkeen KHL:ään. Tämä on ollut takaisku etenkin liigassa jatkavalle helsinkiläisseura HIFK:lle. Asiaan otti Vilttiketjussa suorasanaisesti kantaa Teemu Niikko.

– HIFK:han on aika systemaattisesti koko ajan sanonut, ettei Jokerien lähtö ole vaikuttanut hirveästi mihinkään. Tosiasia on se, että se on vaikuttanut. Kolme seuraa, jotka ovat sen jälkeen tulleet mukaan Mestiksestä – Kouvola, Mikkeli ja Vaasa – eivät ole hirveästi tuoneet yhtälöön lisää, Niikko analysoi.

Niikon mukaan 12 joukkuetta olisi oikea määrä. 

– Liigan asema on tietyllä tavalla aika vakiintunut. Tutkimusten mukaan se kiinnostaa suomalaisia. Se on vähän kuin rakkautta äitiin, hyvin pysyvää ja syvää. Mutta ehdottomasti muutoksia pitäisi tehdä: joukkuemäärä ja karsintojen palauttaminen, tällaiset asiat, Niikko arvioi.

Mikä on SM-liigan vahvuus? Katso koko keskustelu ylälaidan videolta. 

Alapuolella ennakointia CHL-kauteen.


Lue myös:

    Uusimmat