SM-liiga uudistuu: sääntömuutoksiin mallia NHL:stä – maalivahtien villit päivät ohi

SM-liigan uudet sääntöviilaukset ovat MTV Urheilun tietojen mukaan lopullista sinettiä vaille valmiit. Sarjassa otetaan käyttöön muun muassa maalivahdin mailapeliä rajoittava alue maalin takana. 

HPK:n maalivahti Daniel Lebedeff pelaa kiekkoa harjoituspelissä Ilvestä vastaan maalin takana. Hän on maalin taakse piirretyn alueen sisällä, mutta kiekko ja lapa ovat ulkona. 

Tulos: kahden minuutin rangaistus. 

SM-liigan hallien jäälle on piirretty kesän aikana valmiiksi NHL:stä tuttu "trapezoid", jonka sisällä maalivahdin pitää pysytellä kiekon kanssa. Sääntö otettiin käyttöön NHL:ssä työsulkukauden 2004–05 jälkeen. 

Se on yksi muutoksista, joka on rantautumassa SM-liigaan kaudella 2021–22.

Hallitus antaa sinetin

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn vahvisti MTV Urheilulle, että SM-liigan johtoryhmä on käynyt läpi jo sääntömuutokset. Lopullinen sinetti tulee, kun SM-liigan hallitus vahvistaa ne. 

Säännöt pohjautuvat uusittuun Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntökirjaan, joka on pääpiirteittäin sama kuin NHL:ssä. Rönnin mukaan IIHF:n on tarkoitus tuottaa vielä tulkintoja lisää tässä kuussa.

SM-liiga aikoo tiedottaa uusituista säännöistä ennen 9. syyskuuta alkavaa runkosarjaa. 

Paitsiotulkintaan muutos

Yksi muutos on siniviivan muuttuminen "kolmiulotteiseksi". Se tarkoittaa, että pelaaja välttää paitsion, vaikka luistin olisi siniviivan päällä ilmassa. 

Rönnin mukaan lisäksi mukana on paljon pienempiä muutoksia. Esimerkiksi hyökkäävä joukkue saa valita aloituksen puolen, jos puolustavan joukkueen pelaaja tai maalivahti siirtää maalin pitkän kiekon tai jäähyn jälkeen. 

IIHF:n uusitussa sääntökirjassa on muutoksia esimerkiksi jäähyskaaloihin. Niitä ei olla kuitenkaan olla ottamassa käyttöön vielä tällä kaudella. 

– Keräämme kokemuksia ja teemme niistä lisäselvityksiä, Rönn sanoi. 

"Halutaanko poistaa inhimillistä puolta?"

IIHF:n uusittu sääntökirja antaisi mahdollisuuksia sekä tuomarien että valmentajien tekemiin lisätarkistuksiin. NHL:ssä on ollut mahdollista esimerkiksi haastaa paitsioita. 

– Tilannehuoneeseen pitäisi saada kuitenkin lisää laitteita, jos tarkistuksia tulisi enemmän. 

Rönnin mielestä on ison keskustelun paikka, että mihin suuntaan peliä halutaan viedä tarkistusten kautta. 

– Halutaanko poistaa inhimillistä puolta?

– NHL:ssä ja KHL:ssä on menty enemmän tarkistussuuntaan. Ja muissakin lajeissa. Kun katsoi olympialaisia, niin maahockeyssäkin tarkasteltiin videoilta tilanteita. 


Lue myös:

    Uusimmat