Liian paljon istumista ja unta? Tietyt asiat vaikuttavat elinikääsi enemmän kuin uskoitkaan

Uusi tutkimus osoittaa, että nukkuminen ja istuminen voivat vaikuttaa elinikäämme huomattavasti. 

Tutkijat ovat kehittäneet uuden mittarin, jonka avulla ihmisen elinikä voidaan ennustaa nykyistä paremmin.

Tämä riskianalysointiin perustuva mittari ottaa huomioon kuusi elintapaa, jotka vaikuttavat merkittävästi elinikäämme.

Arkiset asiat merkityksellisimpiä 

Jo aikaisemmin on todettu, että monet huonot elintavat, kuten tupakointi ja rasvainen ruoka, saattavat olla yhteydessä syöpiin ja sydänsairauksiin.

Tässä australialaisessa tutkimuksessa on kuitenkin otettu huomioon myös arkisimpia asioita, joilla ei ihan heti uskoisi olevan vaikutusta eliniän pituuteen. Näitä ovat muun muassa niinkin arkiset asiat kuin istuminen ja nukkuminen.

Tutkimuksessa tutkittiin yli 230 000 australialaista, iältään yli 45-vuotiaita naisia ja miehiä. Tutkimukseen osallistuneita seurattiin säännöllisesti kuuden vuoden ajan. Tutkimus julkaistiin alunperin PLOS Medicine-julkaisussa.

Tutkijat arvioivat kuutta riskitekijää: tupakointia, alkoholinkäyttöä, ruokavaliota, fyysistä joutilaisuutta, istumista ja unta.

Mitä enemmän unta, sitä suuremmat riskit

Tutkimuksessa havaittiin, että laittamalla kuusi riskitekijää yhteen, voidaan paremmin analysoida henkilön terveyttä ja ennustaa elinikää. 

Mielenkiintoisin havainto tutkimuksessa oli unen keston merkitys ihmisen eliniälle. Runsaasti nukkuvat saivat nimittäin suuremmat riskipisteet kuin liian vähän nukkuvat. Tutkimuksessa havaittiin, että runsaan unen taustalla on usein sairaus, kuten masennus, mutta lopullisia syitä ei vielä ole selvitetty.

Myös istumisella ja liikunnan puutteella havaittiin olevan erittäin merkittävä vaikutus eliniän pituuteen. Pitkien istumisjaksojen havaittiin olevan erittäin haitallista niille, jotka muuten olivat fyysisesti aktiivisesti.

Tutkimustulokset kannustavat parempiin valintoihin 

Istumisen ja unen merkityksellisyyteen vaikuttaa erityisesti se, että juuri nämä asiat vievät suurimman osan vuorokaudestamme. Unen määrä linkittyy läheisesti myös muuhun elämäämme ja jaksamiseemme. 

Kun ihmiset tiedostavat paremmin omien käyttäytymismalliensa vaikutukset elinikäänsä, he voivat tulevaisuudessa tehdä terveytensä kannalta parempia valintoja. 

Parempaa unta? Katso vinkit videolta:

Lähde: Time

Uusi MTV Teema -erikoisjulkaisu antaa vinkkejä elämänmuutokseen, laihduttamiseen ja liikunnan aloittaminen. MTV Teema -sovelluksen voi ladata puhelimeen tai tablettiin App Storesta tai Google Storesta. Sovellus on ilmainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja