Lihavuus kuriin lääkkeillä - Suomessakin

Lihavuuden lääkehoito lisääntyy lähivuosina. Professori Matti Uusitupa Kuopion yliopistosta arvioi, että lääkkeitä saattaa käyttää muutaman vuoden kuluttua jo noin 100 000 suomalaista.

Suomalaisista joka toinen on vähintään lievästi liikapainoinen. Joka viidennelle aikuiselle ylipainosta aiheutuu terveydellisiä haittoja.

Ensimmäinen lihavuuden hoitoon tarkoitettu lääke, orlistaatti, tuli markkinoille Suomessa viime syyskuussa. Lääke vähentää rasvan imeytymistä suolistossa. Kun lääkehoito yhdistetään vähärasvaiseen ruokavalioon, voi laihdutustulos olla 10-12 kiloa vuodessa. Tulos on keskimäärin neljä kiloa parempi kuin lumelääkkeillä ja ruokavaliohoidolla.

Lääkkeen kuukausiannos maksaa noin 600 markkaa. Hoito ei kuulu kela-korvauksen piiriin. Uusituvan mukaan on mahdollista, että päätös asiassa tehdään jo lähiviikkoina. -Kelan kriteerit tulevat olemaan tiukat, mikä on mielestäni alkuvaiheessa hyvä ratkaisu, sanoo hän.

Potilaalla oltava hyvä motivaatio

Uusituvan mukaan orlistaattia voidaan käyttää silloin, kun lihavuuteen liittyy lisäsairauksia, esimerkiksi kohonnut verenpaine, aikuistyypin diabetes, nivelrikko tai veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.

-Lääkettä ei voida kirjoittaa kevein perustein ilman ruokavalio-ohjeita. En myöskään suosittelisi sitä, jos potilaan painoindeksi on alle 30. Kelan kriteereissä painoindeksiksi on määrätty 32. Potilaan on oltava myös hyvin motivoitunut. Orlistaatilla on myös veren kolesterolia alentava vaikutus.

Yhdysvalloissa on markkinoilla myös sibutramiini-niminen lääkeaine. Se vaikuttaa serotoniiniin keskushermostossa hilliten ruokahalua. Lääke lisää hieman myös energiankulutusta. Sivuvaikutuksena se nostaa hieman sydämen syketaajuutta ja verenpainetta. -Laihduttava vaikutus on samaa luokkaa kuin orlistaatilla. Uskon, että lääke tulee myyntiin tänä vuonna Suomessa.

Kuopiossa alkoi tänään yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitoksen 15-vuotisjuhlakokous. Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että lihavuuden ensisijainen syy ovat elimistön saamat liikakalorit, jotka saadaan yleensä rasvan mukana. Lihavuuteen vaikuttavat myös geneettiset, ympäristölliset, sosiaalistaloudelliset, kulttuuriset ja psykologiset tekijät. Vain harvoin syyksi voidaan tunnistaa jokin yksittäinen tekijä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat