Mainos

Lihantuottajat kriisissä talousvaikeuksien takia

Lihantuottajat ovat järjestäneet tänään Helsingissä kriisikokouksen viljelijöiden talousvaikeuksien takia. Sikatilan kustannukset ovat nousseet vuodessa 25 senttiä kilolta, mutta viljelijän saama hinta vain 6 senttiä.

Maaseutua kiertävä velkaneuvoja Osmo Autio arvioi, että jopa joka kymmenes tila on vakavissa velkaongelmissa.

– Suomessa on varmaan vähintään tuhannen tilaa, joissa on ihan akuutti rahatilanne, joka on muuttunut vielä kaiken lisäksi pitkäaikaiseksi, Autio kertoo.

Tiukin tilanne on nuorilla viljelijöillä, jotka ovat tehneet isoja investointeja tiloillaan viime vuosina.

Viljelijöiden etujärjestö MTK vaatii, että isot lihatalot HK ja Atria ryhtyvät nopeisiin toimiin, jotta viljelijällekin jäisi jotain käteen. MTK paheksuu, että monet lihayhtiöt kätkevät tuontilihan usein kotimaisten tuotemerkkien alle.

Maatalousministeri Jari Koskinen (kok.) puolestaan perään kuuluttaa reilua peliä isoilta kauppaketjuilta, jotta viljelijät saisivat työstään paremman korvauksen.

– Tietysti me emme voi kauppaneuvotteluja käydä, mutta toivotaan, että olisi tälläistä reilun pelin kauppaa. Kun kaikki osaset tässä ketjussa saisivat kohtuullisen osansa, silloin kaikki voisivat paremmin ja myös tuottaja saisi vähän enemmän itselleen, Koskinen muotoilee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.