Liftauskisaajat matkaavat pitkin Suomea maanantaihin saakka – ”Kaksi joukkuetta Norjassa asti”

Tänä viikonloppuna käynnissä oleva liftauskisa on tuonut peukalokyytiä etsiviä kahden hengen joukkueita maanteiden varsille. Kilpailun järjestäjän ja itsekin tien päällä olevan Matti Fouchault-Airasmaan mukaan kaksi joukkueista on päässyt Norjaan asti.

Liftauskilpailu on tälläkin hetkellä täydessä vauhdissa pitkin Suomen maanteitä. Kilpailun järjestäjä ja itsekin kisaan osallistuva Matti Fouchault-Airasmaa on lauantai-iltana Kainuussa matkalla kohti Kuusamoa.

– Alkuperäisenä tavoitteenamme oli päästä Sallaan, mutta sen on alkanut tuntua hieman liian kunnianhimoiselta tavoitteelta, kun sunnuntai-iltana olisi oltava takaisin Helsingissä, Fouchault-Airasmaa kertoo.

– Toisaalta olimme tänään yhden Salla-nimisen henkilön kyydissä, niin aika lähellä olimme jo, hän naureskelee.

– Mutta edes Lappiin pääseminen olisi mukavaa.

Kaksi joukkuetta Norjassa 

Liftauskilpailun kahden hengen joukkueiden tavoitteena on päästä kilpailuaikana kuljettua mahdollisimman pitkä matka liftaamalla. Kilpailu päättyy sunnuntaina kello 23, mutta joukkueilla on sen jälkeen 12 tuntia aikaa saapua Helsinkiin hyväksyttyä suoritusta varten.

Fouchault-Airasmaan mukaan tiellä liikkujat ovat suhtautuneet liftaajiin yleisesti varsin positiivisesti.

– Kilpailuun osallistuvilla on päällään kirkkaanoranssit liivit, jolloin kaikki selvästi näkevät, että jotain on meneillään. Aika moni on ollut myös tietoinen tapahtumasta.

Fouchault-Airasmaa kertoo liftauskisaan osallistuvilla olevan yhteinen WhatsApp-keskusteluryhmä, johon ihmiset kertovat kuulumisiaan ja jakavat kuvia reissunsa varrelta.

– Kisa järjestetään nyt neljättä kertaa ja joka kerta joku on väittänyt, että menisi liftaamalla Norjaan asti. Kukaan ei ollut siinä ikinä onnistunut, mutta paraikaa kaksi joukkuetta on Norjassa. Saa nähdä, ehtivätkö he takaisin Helsinkiin maanantaiaamuksi.

1:59

Jäämeri jäi haaveeksi

Toista kertaa kilpailuun osallistuva Laura Sairanen on myös tien päällä, tarkemmin Kaustisilla Keski-Pohjanmaalla. Alun perin tavoitteena oli päästä Jäämerelle, mutta suunnitelmiin tuli muutos.

– Pääsimme Rovaniemelle aamulla, mutta sieltä emme meinanneet päästä mihinkään. Sitten saimmekin suoran kyydin Tampereelle ja päätimme lähteä seikkailemaan pitkin Etelä-Suomea, Sairanen kertoo.

– Suurin osa kyydeistä on irronnut helposti.

Aiemmasta liftauskokemuksesta voi olla joukkueelle hyötyä. Sairanen kertoo osanneensa välttää joitain viime vuoden virheitä.

– Nyt osaa esimerkiksi katsoa, mille huoltoasemille on järkevää jäädä ja mihin suuntaan lähteä.

Voittomahdollisuuksia Sairanen ei osaa vielä arvioida.

– Tässä on vielä aikaa, ties mitä sitä vielä keksii. Menemme kyytien mukaan ja katsomme, mitä kaikkea vastaan tulee.

Voittajajoukkueelle on luvassa kiertävä pokaali, johon joukkueen molempien jäsenten nimet kaiverretaan. Lisäksi palkintona on erilaista matkustamisessa hyödyllistä tavaraa.

Järjestäjänä Fouchault-Airasmaa haluaa painottaa, että liftauskilpailussa kaikki ovat voittajia.

– Kilpailun pointtina on todistaa ensikertalaisille liftauksen helppous, hauskuus ja turvallisuus. Moni edellisinä vuosina mukana ollut on jäänyt tähän koukkuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja