Koronaepidemia tyhjensi Hennan kalenterin, ja siitäkös se idea lähti: Naisen tavoitteena on pyöräillä Suomen ympäri yli 4 000 kilometriä – näin hän sen tekee!

Hennan työt peruuntuivat koronaviruksen takia – nyt hän pyöräilee yli 4 000 kilometriä ilman huoltojoukkoja vain muutamassa viikossa 7:07
Henna aikoo pyöräillä yli 4 000 kilometriä Suomen ympäri – näin hän sen tekee!

Seitsenottelijana tutuksi tullut Henna Palosaari päätti repäistä koronavirusepidemian innoittamana: Hänen tavoitteenaan on polkea Suomen ympäri vain muutamassa viikossa. 

Henna Palosaari lukeutuu niihin suomalaisiin, jotka menettivät työnsä Suomeenkin rantautuneen koronaviruksen vuoksi. 

Miten kuluttaa aikaansa, kun arki ei pyöri kuin ennen vanhaan? No, tietenkin pyöräilemällä, ja vieläpä Suomen ympäri.

– Tämä tuli tällaisena päähänpistona ja on ihan oma projektini. Kevään työt peruuntuivat koronan takia ja heti seuraavana aamuna mietin, pitäisikö minun lähteä pyöräilemään Suomen ympäri. 

Ajatus kypsyi Palosaaren mielessä koko kevään, kunnes hän yht'äkkiä päätti toteuttaa kunnianhimoisen tempauksensa. 

– Sitten vain hankin kaikki tarvikkeet ja päätin, että nyt mennään. Tämä on tavallaan syvä sukellus omaan itseensä, kun joutuu olemaan tien päällä kauan omien ajatustensa kanssa, Palosaari kertoo MTV Uutisille. 

Muutamassa viikossa mittariin yli 4 000 poljettua kilometriä

Palosaari hyppäsi pyörän selkään Oulussa 27. kesäkuuta tavoitteenaan polkea polkupyörällä koko Suomen ympäri, siis kaikkiaan yli 4 000 kilometriä.

Millaisen matkasuunnitelman Palosaari oli tehnyt pyöräreissulleen? Katso videolta!

Vaikka matkaa on vielä jäljellä satoja ja taas satoja kilometrejä, toivoo urheilullinen nainen ehtivänsä takaisin kotikaupunkiinsa Ouluun elokuun ensimmäisellä viikolla.

–  Mitään ihan tarkkaa estimated time of arrivalia (ETA), eli saapumisaikaa ei ole vielä. Loppumatkaan menevää aikaa on todella vaikea arvioida. 

Palosaari huomauttaa, että sääolosuhteiden lisäksi muun muassa kaluston ja hänen oman kehonsa kestävyys vaikuttavat siihen, miten nopeasti matka taittuu Pohjois-Suomen ja Norjan maisemissa.

– On turha yrittää väkisin painaa ja on pakko pitää myös lepopäiviä. Edetään päivä kerrallaan.

– Takaraja on tavallaan se, että siskollani on hääpuvun sovitus Helsingissä 8. elokuuta. Siihen haluan ehtiä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Entä jos kaluston tai Palosaaren kunto loppuu kesken?

Yli 2 500 kilometrin jälkeen Palosaaren hymy ei ole hyytynyt, eikä hän usko sen ihan heti hyytyvänkään: Onhan hän sekä polkenut että vaihtanut pyöränrengasta rankkasateessa ja nukkunut itikoiden syötävänä teltassa luonnon helmassa.

– On aika hassua, että 4000 tuntuu hirveän pitkältä matkalta, mutta sitten sitä miettii, etteihän se niin pitkä olekaan. 

Palosaari polkee kerrallaan 20–190 kilometriä, keskimäärin vähän yli 100 kilometriä päivässä. Hän on toistaiseksi säästynyt loukkaantumisilta ja pyöräänkin on tarvinnut vaihtaa puhjennut rengas vain kaksi kertaa.

Mutta entä, jos pyörä menee rikki kesken kaiken? Taluttaako Palosaari pyöränsä loppumatkan Ouluun?

– En ehkä alkaisi siinä kohtaa patikoimaan. Siinä tapauksessa pitää vain toivoa, että edes joku ajaa päivän aikana ohi ja ottaa kyytiin. 

Vaikka pyörä sanoisikin työsopimuksensa irti, luovuttaminen ei olisi siinäkään tapauksessa vaihtoehto. 

– Yrittäisin liftaamalla päästä paikkaan, jossa saisin apua pyöräni kanssa, hän vakuuttaa. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Mitä Palosaari aikoo tehdä, kun pääsee lopulta Ouluun?

Palosaari on pessyt niin itsensä, astiansa kuin vaatteensakin luonnon vesissä. Suihkussa hän on käynyt vain muutamia kertoja.

Kun sisukkaalta naiselta kysyy, mitä hän aikoo tehdä ensimmäisenä päästyään takaisin Ouluun, vastausta ei tarvitse kauaa miettiä. 

– Käyn ensin suihkussa ja sitten syön normaalia ruokaa, matkan aikana pääasiassa erilaisilla kuivamuonilla herkutellut nainen toteaa naurahtaen. 

– Olen miettinyt, että uudet perunat voikastikkeella on sellainen ruoka, jota haluan heti saada. Sitten täytyy varmaan poiketa mummolla syömässä vähän pullaa, hän jatkaa leveästi hymyillen.

Lue myös:

    Uusimmat