Ottaisitko liftarin kyytiin? Viikonloppuna liftataan ympäri Suomen

1:59

Autokyydin liftaaminen tienvarrelta on vähentynyt vuosi vuodelta, kun kyydeistä sovitaan entistä enemmän verkossa ja kavereiden kesken. Tänä viikonlopunna liftaajiia saattaa kuitenkin bongailla ympäri Suomea, kun yli sata liftaajaa mittelee liftauskilpailussa.

Kilpailussa kaksihenkiset joukkueet starttasivat Helsingistä tänään illan suussa. Joukkueiden tavoitteena on matkustaa viikonlopun aikana liftaamalla niin kauas kuin ehtivät ja ehtiä vielä takaisinkin määräaikaan mennessä. Gps-paikantimilla varustetuista joukkueista pisimmän matkan tehneet voittavat kilpailun.

Kilpailun järjestäjien tavoitteena on nostaa liftauksen suosiota ja särkeä liftauksen päälle kasvanutta varjoa pelottavasta ja uhkarohkeastakin matkustusmuodosta.

– Osin media tai muut tekijät vähän vääristävät meidän käsitystä siitä miten vaarallinen yhteiskunta on. Me halutaan tällä tavalla todistaa, että yhteiskunta on itseasiassa äärimmäisen turvallinen, ainakin Suomessa. Tuntemattomiin ihmisiin voi luottaa, kilpailun yksi järjestäjistä Matti Fouchault-Airasmaa vakuuttaa.

Samoilla linjoilla on liikenneasioiden kanssa pitkään tekemisissä ollut asiantuntijakin, vaikka muistuttaakin terveestä maalaisjärjen käytöstä.

– Kyllähän nämä ongelmat aika marginaalitapauksia ovat olleet, että kyllä kaikkinensa liftaaminen on suhteellisen turvallista, Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen sanoo.

Vielä 1980- ja 1990-luvullakin peukalokyydillä matkustaminen on varsinkin nuorten keskuudessa paljon yleisempää kuin viime vuosina. Yks syy on teknologiassa.

– Kyllähän varmaan tämä nettimaailma on tehnyt sen, että kyytejä voidaan netissä sopia eikä tarvitse lähteä tuonne tienvarteen onneaan kokeilemaan. Toinen tekijä on se, että yleinen vaurastuminen on tuonut sen, että ihmisillä ja nuorilla ihmisilläkin on autoja käytettävissä ja sitä kautta kimppakyytejä pystytään sopimaan, Pohjonen arvelee.

Tavoitteena jäämeri

Liftauskilpailuun osallistuu tänä vuonna yli 100 liftaajaa. Jäätävää -nimisen joukkueen muodostavat Linda Sairanen ja Miska Repo. Heillä suunta on heti kohti pohjoista ja tavoitekin on selvä.

– Jäämerelle. Viime vuonna päästiin Inariin, että saa nähdä mihin asti tänä vuonna, Linda sanoo.

Viikonlopun matkatavarat kulkevat mukana repussa. Matkaa taitetaan toiveiden mukaan kolme vuorokautta putkeen ja unetkin saattavat jäädä vähiin.

– Ei siinä hirveästi nukuta. Se on  kolme päivää liftausta, Linda naurahtaa.

Kolmessa päivässä parhaat joukkueet ehtivätkin reissata jopa tuhansia kilometrejä.

– Hyviä keskusteluja toivon ihmisten kanssa ja sitten tietysti uusia paikkakuntia Suomessa. Tulee muuten tosin vähän matkusteltua tällä lailla kotimaassa. Ja tietysti seikkailua toivoo, Linda Sairanen myöntää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja