Lieksan FB-käräjät: Kirjoittelu oli rankkaa

Yksi nainen ja seitsemän lieksalaista miestä saapuivat aamulla Pohjois-Karjalan käräjäoikeuteen vastaamaan valtakunnansyyttäjänviraston nostamiin syytteisiin viharikoksista niin sanotussa Lieksan Facebook -kirjoittelussa.

Syytettä ajamaan määrätty Itä-Suomen syyttäjänviraston syyttäjä Marja Vanamo piti kirjoituksia vakavina. Osa niistä oli syytteen mukaan uhkaavia ja useimmat solvaavia ja panettelevia. Syytteen mukaan kirjoitukset olivat viharikoksia, kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Lieksalainen mies perusti Facebook -ryhmän "Mamu keskustelu ilman sensuuria (Lieksa)" marraskuun puolivälissä viime syksynä. Nimensä mukaan keskusteluryhmä keskittyi ruotimaan maahanmuuttajien ja paikallisväestön suhteita Lieksassa. Ryhmä paisui pian kun sinne lisättiin uusia henkilöitä kavereina. Kaikkiaan palstalla oli yli 50 osallistujaa, joista syytteen sai lopulta kahdeksan.

"Valvonnasta vapaa"

– Ryhmän perustanut henkilö ilmoitti sen olevan valvonnasta vapaa eli kuka tahansa saattoi osallistua keskusteluun. Hän suorastaan kehotti kirjoittamaan sinne sellaisia lainvastaisia tekstejä, jotka muiden sivustojen ylläpitäjät olisivat poistaneet, syytteessä todetaan.

Syyttäjä Vanamon mukaan ryhmän perustajalla olisi ollut mahdollisuus puuttua asiaan ja ryhtyä itse ylläpitäjäksi. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja kirjoittelu karkasi käsistä. Välillä perustaja jo erosi ryhmästä, mutta hänen liitettiin siihen uudelleen.

– Hän selvästi säikähti keskustelun saamaa luonnetta ja muistutti vain, että jokainen vastaa itse teksteistään. Mutta hän ei ryhtynyt poistamaan solvaavia ja panettelevia viestejä. Kun hän sivuston perustajana oli tietoinen tekstien sävystä, hän otti julkaisemisesta myös vastuun, syyttäjä sanoi.

"Luulin, että oli suljettu"

Käräjäoikeudessa kaikki syytteessä olleet kirjoittajat kiistivät tienneensä, että kyseessä oli täysin avoin keskustelupalsta. Syytetyt vetosivat siihen, että osallistuivat kirjoitteluun koska luulivat ryhmän olevan suljettu.

– Sen piti olla vain tuttujen kavereiden kesken. Luotin siihen, että sivun ylläpitäjä poistaa asiattomat viestit tai ainakin moderoi keskustelua, erään syytetyn asianajaja puolusti päämiestään.

Osa kirjoittajista piti koko asiaa vitsinä. Sinne lisättiin esimerkiksi hakusanalla poimittuja maahanmuuttajavitsejä.

– Päämieheni on kirjoittanut sinne kolme vitsiä. Ei hänellä ollut tarkoitus solvata tai panetella ketään. Samanlaisia vitsejä julkaistaan muuallakin. Myöhemmin hän vielä kehotti sivuston perustajaa ryhtymään ylläpitäjäksi, toinen asianajaja huomautti.

Syyttäjä: tietoista toimintaa

Syyttäjä Marja Vanamon mukaan sivustolle ei ollut salasanaa ja kirjoittajat olivat tietoisia sen olevan kaikille avoin. Vanamon mukaan sitä osoittaa myös se, että kirjoittelu jatkui, vaikka poliisitutkinnan käynnistyminen sivustosta oli jo uutisoitu laajasti.

– Se ei ollut ajattelemattomuutta, syyttäjä tiivisti.

Syyttäjä arvioi oikeudessa myös laajasti mikä on sananvapautta ja mikä mielipiteenvapautta.

– Mielipiteen levittäminen ei ole rajoittamaton oikeus varsinkin kun se on vihapuhetta. Näitä kirjoituksia ja kaikkea sivustolla ollutta aineistoa on tarkasteltava kokonaisuutena siinä yhteydessä jossa se on julkaistu, syyttäjä linjasi.

Syyttäjä Vanamon mukaan jutussa on runsaasti ennakkotapauksen luonnetta. Varsinkin sivuston perustajan ja ylläpitäjän vastuu nettikirjoittelun lainvastaisuudesta tulee laajemmin oikeuden punnittavaksi.

Vankeustuomioita ja sakkoja

Haastehakemuksessa syyttäjäksi on merkitty valtakunnansyyttäjänvirasto ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske. Syynä on se, että sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain mukaan valtakunnansyyttäjä päättää syytteen nostamisesta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus istuu juttua kaksi päivää. Yksityiskohtaiset vaatimukset syyttäjä esittää torstaina, mutta ainakin kahdelle syytetylle vaaditaan muutaman kuukauden ehdollisia vankeusrangaistuksia. Muille vastaajille vaaditaan lievempiä ehdollisia tuomioita tai tuntuvia sakkoja.

Lue myös:

    Uusimmat