Libanonissa pelätään levottomuuksia

Sisäministerin mukaan Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn surmannut pommi on osoittautumassa itsemurhaiskuksi.

Libanonissa on alkanut kolmen päivän suruaika maan entisen pitkäaikaisen pääministerin Rafik Haririn muistoksi. Koulut ja kaupat sekä yksityiset ja julkiset laitokset sulkivat ovensa ja armeija asetettiin hälytystilaan mahdollisten levottomuuksien varalta.

Hariri sai surmansa eilen, kun voimakas pommi räjähti hänen autosaattueensa kohdalla pääkaupungin Beirutin keskustassa. Lisäksi 14 muuta ihmistä kuoli ja noin 135 haavoittui iskussa, joka oli pahin vuosien 1975-90 sisällissodan päättymisen jälkeen. Isku on nostanut pintaan sisällissodan traumoja.

Maan sisäministeri Suleiman Franjieh ilmoitti, että Hariri kuoli todennäköisesti itsemurhaiskussa. Hän kertoi, että alustavat tutkimukset osoittavat pommin olleen autossa, joka saavutti Hariria kuljettaneen auton juuri ennen räjähdystä. Franjieh sanoi myös, ettei kansainvälisen tutkimuksen tekeminen tapahtuneesta tule kyseeseen. Muun muassa entinen siirtomaaisäntä Ranska on vaatinut tätä.

Mielenosoittajat syyrialaisten kimpussa

Tuhannet mielenosoittajat kerääntyivät kaduille pohjoisessa Tripolin kaupungissa ja sadat Haririn kotikaupungissa Sidonissa. He syyttivät Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia Haririn kuolemasta. Sidonissa surijat kävivät syyrialaisten työläisten kimppuun ja haavoittivat viittä heistä. He myös sulkivat teitä polttamalla autonrenkaita.

Libanonin ja sen voimakkaan naapurin Syyrian suhteet ovat pitkään olleet ongelmalliset, ja Syyrialla on Libanonissa edelleen 14 000 sotilasta. Libanonin opposition mukaan Haririn kuolemasta ovat vastuussa Libanonin ja Syyrian johtajat.

-Syyria tukee tätä (libanonilaista) hallintoa. Tämä on terroristien hallinto, ja terrorismi onnistui eilen pyyhkimään pois Rafik Haririn, druusijohtaja Walid Jumblatt sanoi esitettyään surunvalittelunsa Haririn perheelle.

USA vaatii kostoa

Yhdysvallat tuomitsi jyrkästiHaririn murhan ja vaati kostoa iskun tekijöille sekä Syyrian armeijan joukkojen vetämistä maasta.

Washington vetosi liittolaisiinsa, alueen hallituksiin ja YK:n turvallisuusneuvostoon iskuun syyllistyneiden rankaisemiseksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat