Li Andersson ja Petteri Orpo ottivat yhteen budjettiriihen tuloksista: "Te ette tee käytännössä mitään tavoitteiden saavuttamiseksi"

Budjettineuvotteluiden anti 16:21
Video: Katso yltä koko Huomenta Suomen budjettikeskustelu.

Hallitus esitteli budjettiriihen tuloksia tiistai-iltana. Budjetin loppusumma vajaat 58 miljardia euroa ja pari miljardia euroa alijäämäinen.

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen keskustelivat budjettiesityksestä keskiviikkona Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Andersson iloitsi varsinkin koulutuksen perusrahoitukseen tehdyistä lisäyksistä. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut saavat jo ensi vuonna 60 miljoonaa euroa, kun alun perin valtiovarainministerin esitys oli vain 15 miljoonaa.

– Oikeastaan mikään ei jäänyt kaivelemaan mieltä ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, Andersson toteaa.

Orpo: Työllisyystoimet ohuita

Kokoomuksen Orpo kritisoi tapaa, jolla hallitus aikoo rahoittaa menolisäykset samalla kun talous on kääntynyt laskuun maailmalla.

– Nyt otetaan lisää velkaa ja myydään valtion omaisuutta. Työllisyystoimet jäivät myös kovin ohuiksi. Näin valtavia menolisäyksiä ei pitäisi tehdä etupainotteisesti, se on vastuutonta, Orpo sanoi.

– Pysyviä menoja vastaamaan on rakennettu paketti, jossa on mukana myös pysyviä tuloja. Siihen kuuluvat veroratkaisut ja yritystuet. ja tulevaisuusinvestoinnit rahoitetaan valtionomaisuustuloilla. Ei tässä ole mitään uutta tai poikkeavaa, vastasi Andersson.

Pitkä lista työllisyystoimia

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin ja ensi elokuun kehysriiheen mennessä uusia työpaikkoja pitäisi syntyä 30 000. Budjettiriihessä tavoitteen saavuttamiseksi esiteltiin 25 keinon lista.

Mukana on muun muassa TE-keskusten toiminnan tehostamista, palkkatuen lisäämistä, kuntien omaa työllistämistä ja ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin helpottamista. Petteri Orpo on sitä mieltä, että hallituksen toimet eivät lisää työn vastaanottamista tai investointeja Suomeen.

– Te ette tee käytännössä mitään tavoitteiden saavuttamiseksi, vaan lisäätte menoja etupainotteisesti. Ei ole aikaa odottaa ensi elokuuhun, vaan nyt olisi aika toimia.

Vasemmistoliiton Li Andersson kuittasi Orpolle, että kokoomuksen omista työllisyysehdotuksista löytyy paljon samoja asioita kuin hallitukseltakin.

Lue myös:

    Uusimmat