Hallitus on jo tehnyt enemmän työllisyystoimia kuin edeltäjänsä, sanoi SDP:n Mäkynen – Petteri Orpo MTV Uutisille: "Ei pidä todellakaan paikkaansa"

Kokoomus aikoo jättää keskiviikkona välikysymyksen kehysriihen tuloksista. Puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi kovasanaisesti hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa.

Kokoomus jättää eduskunnassa välikysymyksen, sillä hallitus ei puolueen mielestä saanut kehysriihessä päätöksiä aikaan.

Suomi ei kehysriihen päätöksillä palaa vielä kahteen vuoteen menokehykseen eli hallituksen itse itselleen vuonna 2019 määrittelemiin rahankäytön raameihin.

Puheenjohtaja Orpo kritisoi myös sitä, ettei kehysriihessä päätetty hänen mielestään uskottavista työllisyystoimista tai tehty kunnollista suunnitelmaa siitä, kuinka Suomi saa velkaantumisensa hallintaan.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan julkisen velan kasvu suhteessa bruttokansantuotteeseen tulee taittumaan jo vuonna 2025.

– Se varmaan tapahtuu, koska bruttokansantuote tulee kasvamaan niin nopeasti, mutta se ei riitä, Orpo sanoo MTV Uutisille.

Orpon mielestä uskottavaa suunnitelmaa ei ole, sillä työllisyystoimet puuttuvat.

– Tässä aidosti siunattiin vasemmistolainen talouspolitiikan linja hallituksen loppukaudeksi, jossa ei välitetä velkaantumisesta, siihen suhtaudutaan välinpitämättömästi eikä tehdä kasvua ja työllisyyttä lisääviä toimia.

Orpo vastaa SDP:n Mäkyselle

Hallitus päätti kehysriihessä toimenpiteistä, joille eri ministeriöt ovat laskeneet vähintään 40 000 lisätyöllisen vaikutuksen.

Aiemmin hallituskauden aikana on päätetty toimista, joilla tavoitellaan vähintään 31 000 lisätyöllistä. Merkittävin näistä toimista oli eläkeputken poistaminen, josta päästiin sopuun viime joulukuussa.

Kokoomus kertoi ensimmäistä kertaa lauantaina HS:ssä tekevänsä kehysriihestä välikysymyksen. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen lähetti samana päivänä tiedotteen, joka piti sisällään kritiikkiä Orpolle.

– Hallitus on tehnyt enemmän valtiovarainministeriön vahvistamia työllisyyspäätöksiä, kuin Sipilän hallitus koko viime kaudella, vaikka aktiivimallin ja palkkojen leikkausten kaltiaisia toimia ei ole otettu käyttöön, tiedotteessa sanottiin.

Tämä ei Orpon mukaan ole totta.

– Se ei pidä todellakaan paikkaansa, Orpo toteaa.

– Laskimme jossain vaiheessa, että teimme viime kaudella 80 erillistä päätöstä, jotka vahvistivat työllisyyttä. Suomeen syntyi viime kaudella 140 000 uutta työpaikkaa, Orpo luettelee.

Orpon käsityksen mukaan vertailu voi pitää paikkaansa, jos nykyhallitus ei ole laskenut lukemiinsa mukaan sellaisia tekemiään päätöksiä, jotka heikentävät työllisyyttä.

– En ymmärrä ollenkaan, mistä hän puhuu, Orpo kommentoi Mäkysen tiedotetta.

"Otettiin uudet laskijat muista ministeriöistä"

Kokoomus arvostelee välikysymyksellään myös sitä, että hallitus on ottanut työllisyystoimia koskevien laskelmiensa perustaksi muiden ministeriöiden kuin valtiovarainministeriön arviot.

Valtiovarainministeriön alustavien laskelmien mukaan kehysriihissä päätetyillä työllisyystoimilla saadaan vain noin 11 000 lisätyöllisen vaikutus.

– Valtiovarainministeriön virkamiehiä ei kuunneltu, koska he eivät kertoneet miellyttäviä lukuja, vaan otettiin uudet laskijat muista ministeriöistä.

Hallituksen kehysriihessä päättävät työllisyystoimet ovat käytännössä osatyökykyisten tukemista, koulutuspanostuksia, maahanmuuttoon satsaamista sekä TE-palveluiden siirto kuntien vastuulle.

Orpon mukaan nämä toimet eivät rohkaise yrityksiä palkkaamaan ihmisiä.

– Nehän ovat lähes kaikki julkisen sektorin tempputyöllistämistoimia, jotka voivat auttaa jotakin työtöntä löytämään työn ja hyvä niin, mutta eivät ne yhtään uutta työpaikkaa yksityiselle sektorille luo.

Ei sumuverho EU-keskustelulle

Kokoomus kertoi viime tiistaina aikovansa äänestää tulevassa EU-elpymisvälinettä koskevassa äänestyksessä tyhjää.

Puolue arvostelee elpymisvälineestä ja tulevien vuosien EU-budjetista neuvoteltua ratkaisua, muttei halua kaataa koko pakettia.

Orpo torppaa etenkin sosiaalisessa mediassa esitetyt syytökset siitä, että välikysymys olisi kokoomuksen yritys siirtää huomiota ja keskustelua pois EU-äänestyksestä.

– Ei todellakaan. Tämä on hallituksen puoliväliriihi, valtavan kokoinen ja merkityksellinen asia. Kehysriihi nyt vaan sattui olemaan viime viikolla.

– Voin kyllä hyvin kuvitella, että nimenomaan sosiaalisessa mediassa tämäntyyppistä keskustelua käydään.

Toinen suuri oppositiopuolue perussuomalaiset ei ole vielä päättänyt, onko puolue mukana kokoomuksen välikysymyksessä. Ainakin Liike Nytin Hjallis Harkimo on mukana.

– Tarjoamme [muille oppositiopuolueille] mahdollisuuden tulla mukaan. Toivon ja oletan, että saadaan laaja rintama, Orpo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat