Mainos

Lepän kukinta kiusaa allergikkoja

Allergiakausi alkoi vajaa kuukausi sitten, kun lepän siitepölyä levisi kaukolaskeumana Suomeen. Leppä ja pähkinäpensas ovat kuitenkin aloittaneet kukintansa myös kotimaassa.

Siitepölytiedotteita laativan Turun yliopiston aerobiologisen yksikön mukaan allergikoille on luvassa jälleen tukkoisat oltavat, sillä leppä ja pähkinä kukkivat tänä keväänä entistä runsaampina. Eikä edes kylmä kesä pelastaisi näiltä allergian aiheuttajilta.

- Nyt jos tulee viileät ja sateiset säät, niin kukinta pitkittyy. Määrä pysyy kuitenkin samana, tutkija Hanna Ranta kertoo.

Koivu alkaa kukkia vapun tienoilla Etelä-Suomessa. Koivun kukinnasta on tulossa Lounais-Suomea lukuun ottamatta kuitenkin heikko.

Allergiasta kärsii joka toinen

Siitepölyallergiasta kärsii arviolta 15 prosenttia suomalaisista, ja allergisesta nuhasta kärsii joka viides aikuinen. Kuitenkin joka toinen meistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa allergian aiheuttamista oireista.

Mikään muu sairaus ykköstyypin diabetesta lukuun ottamatta ei olekaan lisääntynyt Suomessa niin nopeasti ja voimakkaasti kuin allergiat. Allergia on perinnöllinen sairaus ja joka toinen suomalainen onkin perinyt taipumuksen yliherkistyä.

Oireet hoidettavissa helposti

Allergia- ja Astmaliitto onkin kevään mittaan kampanjoinut sen puolesta, että ihmiset tunnistaisivat allergiaoireensa.

- Kampanja on sitä varten että ihmiset tunnistaisivat allergian. Esimerkiksi siitepölyallergikon on ihan turha kärsiä oireista. Allergian oireet ovat tänä päivänä meillä Suomessa helposti hoidettavissa, kertoo Allergia- ja Astmaliiton viestintäpäällikkö Rille Repo.

Revon mukaan Suomi ei ole sen allergisempi maa kuin länsimaat yleensäkään. Länsimaissa joka puolella allergiat ovat lisääntyneet.

- Allergian puhkeamisesta on useita teorioita. Puhutaan sisäilmasta, puhutaan flunssista, rokotuksista tai hygieniasta. Luulen, että yhtä syytä ei koskaan löydy, Repo tuumii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.