Lepakkoinfluenssa seuraava maailmanlaajuinen epidemia?

Aiemmin influenssaviruksia on löydetty muun muassa linnuista ja sioista, mutta nyt myös lepakoiden on todistettu kantavan influenssaa aiheuttavaa virusta.

Proceedings of the National Academy of Sciences- lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset tiedemiehet ovat löytäneet todisteita lepakkoinfluenssasta. Tämän aiemmin tuntemattomana pysyneen viruksen terveysriski ihmisille on kuitenkin yhä epäselvä.

Siitä, kuinka tarttuva ja vaarallinen virus on ihmisille, ei ole toistaiseksi varmuutta. Tutkijat ottavat huomioon kuitenkin mahdollisuuden että lepakkoinfluenssa saattaa olla vaaraksi ihmiselle. Mikäli virus pääsee esimerkiksi sekoittumaan muiden influenssatyyppien kanssa, voi viruksesta muotoutua terveydelle normaalia influenssaa vaarallisempi mutaatio josta saattaisi seurata uudenlainen influenssaepidemia.

Tiedemiesten tutkimat lepakot eivät pure ihmisiä, mutta nämä hedelmiä syövät eläimet voivat levittää tautia ihmisiin kuitenkin esimerkiksi juuri hedelmien välityksellä.

Virus havaittiin Guatemalassa, missä tutkijat olivat tutkimassa lepakkoja vesikauhun takia. Tiedemiehet jatkavat parhaillaan tutkimuksia selvittämällä viruskannan eri muotoja muissa eläimissä. Tutkijat haluavat kuitenkin muistuttaa, ettei viruksesta tule olla huolissaan niin kauan kuin viruksen leviämisestä ihmisiin ei ole lopullisia tieteellisiä todisteita.

Asiasta ensimmäisenä Suomessa kertoi poliklinikka.fi

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja